Skip to main content

Τουρκία: Σε λίγες εβδομάδες το νέο κόμμα του Νταβούτογλου

Ζήτημα λίγων εβδομάδων είναι το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, και άλλοτε στενού συμμάχου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο 60χρονος Νταβούτογλου αποχώρησε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, πριν χαλάσουν οι σχέσεις του με τον Ερντογάν. Φέτος καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου και της οικονομικής διαχείρισης του AKP και κατηγόρησε τον Ερνοτγάν και το κόμμα ότι περιόρισαν θεμελιώδεις ελευθερίες και την ελευθερία του λόγου.

«Το νέο κόμμα που σχηματίζει ο Νταβούτογλου αναμένεται να ιδρυθεί επισήμως μέσα σε λίγες εβδομάδες αφού καταθέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε στο Reuters η πηγή, η οποία εμπλέκεται στην ίδρυση του κόμματος.

«Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο νέο κόμμα. Η ίδρυσή του δεν θα καθυστερήσει μέχρι να μπει το 2020. Κτίρια έχουν μισθωθεί, η έδρα στην Άγκυρα και ένα επαρχιακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε η πηγή.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το ισλαμιστικών καταβολών AKP, το οποίο κυβερνά την Τουρκία από το 2002. Είχε δηλώσει τότε ότι δεν μπορεί πλέον να λύνει τα προβλήματα της χώρας και δεν επιτρέπει πια την εσωτερική συζήτηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μερικές πολιτικές προσωπικότητες και μερικοί αξιωματούχοι του δημόσιου τομέα θα αναλάβουν ρόλους στο κόμμα του Νταβούτογλου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος παραιτήθηκε από το AKP τον Ιούλιο επικαλούμενος «βαθιές διαφορές», δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως ελπίζει ότι θα έχει σχηματίσει ένα νέο πολιτικό κόμμα μέχρι το τέλος του έτους για να αμφισβητήσει το κυβερνών κόμμα.

Ο Μπαμπατζάν ήταν ιδρυτικό μέλος του AKP και υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και μετά ως υπουργός Εξωτερικών πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έναν ρόλο που είχε από το 2009 έως το 2015. Όμως η πηγή υποβάθμισε το ενδεχόμενο να συνεργασθούν οι Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν.

«Φυσικά θα υπήρχαν πολλά οφέλη από τον σχηματισμό ενός κοινού κόμματος, όμως δεν προέκυψε η βούληση για κάτι τέτοιο», δήλωσε η πηγή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters