Skip to main content

Νέο κύμα διώξεων γκιουλενιστών στην Τουρκία

Νέα επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σ’ όλη την Τουρκία.

Το σχέδιο των τουρκικών αρχών πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά τη σύλληψη 100 στρατιωτών της αεροπορίας και 88 ιδιωτών πολιτών και η δεύτερη τις δραστηριότητες του ιδρύματος «Ανάντολου Κιουλτούρ», το οποίο ανήκει στον συλληφθέντα επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της β’ φάσης των επιχειρήσεων, οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία και πανεπιστημιακούς, ενώ αναζητούνται ακόμη οκτώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω διώξεις εκτελούνται μία ημέρα μετά το δημοσίευμα του δικτύου NBC, σύμφωνα με το οποίο ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία, προκειμένου να αρθούν οι πιέσεις της Άγκυρας προς τη Σαουδική Αραβία, στενή σύμμαχο των ΗΠΑ, για την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι.

Βέβαια, η εκπρόσωπος του State Department διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι οι δύο υποθέσεις δεν σχετίζονται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle