Skip to main content

Η ώρα της κρίσης για τον Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τον Ντόναλντ Τραμπ και για τους Δημοκρατικούς. Έπειτα από δύο εβδομάδες δημόσιων ακροάσεων και ιδιωτικών καταθέσεων, η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων συνοψίζει τα αποτελέσματα της δίμηνης έρευνάς της σχετικά με τις σχέσεις και τις όποιες συμφωνίες του Αμερικανού προέδρου με την ουκρανική κυβέρνηση.

Στις 4 Δεκεμβρίου, σε μία ειδική ακρόαση η οποία θα σηματοδοτήσει το επόμενο μεγάλο βήμα στην έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ, το Σώμα θα εξετάσει το κατηγορητήριο εις βάρος του. Η Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να παραστεί – ή να σωπάσει.

Ο Τζέραλντ Νάντλερ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για να συντάξει το κατηγορητήριο, έστειλε επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι έχει το δικαίωμα να παραστεί στην ακρόαση και στον δικηγόρο του να θέσει ερωτήσεις στους μάρτυρες.

«Ο πρόεδρος μπορεί να επιλέξει: είτε να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για να εκπροσωπηθεί στις ακροάσεις είτε να σταματήσει να διαμαρτύρεται για τη διαδικασία. Ελπίζω ότι θα επιλέξει να συμμετάσχει στην έρευνα, αυτοπροσώπως ή μέσω νομικού συμβούλου, όπως έκαναν και άλλοι πρόεδροι πριν από αυτόν», τόνισε ο Νάντλερ.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι έχουν μία ισχυρή υπόθεση στα χέρια τους: καταθέσεις και αποδείξεις που δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας πως ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε κατάχρηση της εξουσίας του παρακρατώντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εκβιάζοντας τρόπον τινά μία ξένη κυβέρνηση να συλλέξει πληροφορίες που θα κατέστρεφαν την οικογένεια του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εις βάρος του προέδρου τους. Το κόμμα αναμένεται να τηρήσει ενιαία στάση κατά της παραπομπής του. Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, πέραν του ότι θα επιμείνει στη μόνιμη επωδό για το «κυνήγι μαγισσών», είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα παραστεί στην ακρόαση, καθώς εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να αποφασίσει εάν τελικά θα παραπέμψει τον πρόεδρο ίσως και πριν από το τέλος τους έτους. Η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε δίκη στη Γερουσία, τον έλεγχο της οποίας όμως έχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Εάν ωστόσο ο στόχος των Δημοκρατικών ήταν να κερδίσουν τη στήριξη των πολιτών, ώς έναν βαθμό αυτός φαίνεται πως έχει επιτευχθεί. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, η στήριξη των Αμερικανών για την παραπομπή του προέδρου αυξήθηκε μετά τις δημόσιες ακροάσεις. Το 47% των πολιτών τάσσονται πλέον υπέρ, ενώ ένα 40% όχι.