Skip to main content

Γεμάτη παρατηρήσεις η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία

Να αποκλιμακώσει τη βία στο εσωτερικό της, να επιδιώξει την ειρήνη με τους Κούρδους και να αποκαταστήσει την ελευθερία του Τύπου καλεί την Τουρκία η Κομισιόν, στην ετήσια έκθεση προόδου για τις ενταξιακές διαδικασίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει μία «γενική αρνητική τάση ως προς την τήρηση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ενώ τονίζει ότι μετά από πολλά χρόνια προόδου, τα τελευταία δύο έτη καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης. 

«Η Κομισιόν ευελπιστεί στον τερματισμό της βίας και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση του κουρδικού ζητήματος» επισήμανε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως εξήγησε , το προηγούμενο έτος παρατηρήθηκαν σημαντικές οπισθοχωρήσεις στο πεδίο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου.

Καταλήγοντας, ο Χαν κάλεσε την Άγκυρα να διευθετήσει όλα αυτά τα ζητήματα, να αποκαταστήσει την ελευθερία της έκφρασης και να σταματήσει να παρεμβαίνει στα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Reuters