Skip to main content

Κροατία: Ρυθμιστής των εξελίξεων και έκπληξη των εκλογών οι ανεξάρτητοι της Most

Οριακό πλεονέκτημα φαίνεται να έχει ο συντηρητικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης με επικεφαλής την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) έναντι του συνασπισμού με επικεφαλής το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι το SDP του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς και η HDZ του Τόμισλαβ Καραμάρκο καταλαμβάνουν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή.

Ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» με επικεφαλής την HDZ καταλαμβάνει 59 έδρες (συμπεριλαμβανομένων των τριών εδρών της διασποράς), ο συνασπισμός με επικεφαλής το SDP 56 έδρες.

Την τρίτη θέση σε ποσοστό ψήφων και σε αριθμό εδρών καταλαμβάνει η συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων «Most» (Γέφυρα) η οποία αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών και αναμένεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων.

«Η μοναδική πραγματική έκπληξη των εκλογών στην Κροατία είναι η συμμαχία ‘Most’, χωρίς την οποία δεν θα υπάρξει νέα κυβέρνηση» αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου της Κροατίας και των γειτονικών της χωρών.

Η συμμαχία «Most» ιδρύθηκε το 2012 στην πόλη Μέτκοβιτς της Δαλματίας ως πολιτική πλατφόρμα κυρίως νέων ανθρώπων που δεν συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική ζωή, αλλά με δράση σε πρωτοβουλίες πολιτών.

Πρόεδρος του κόμματος είναι ο δημοφιλής δήμαρχος του Μέτκοβιτς, ψυχίατρος Μπόζο Πέτροβ, ο οποίος σε μήνυμά του μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, απευθυνόμενος στους πολίτες της Κροατίας, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το τι θα συμβεί αύριο.

Το τίμημα για την είσοδό του σε κυβέρνηση συνασπισμού, όπως υπογράμμισε, είναι η αποδοχή των προγραμματικών αρχών και στόχων του κόμματος.

«Η σημερινή ψηφοφορία ήταν τόσο δικαίωμα όσο και υποχρέωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε, σύμφωνα με τα όσα σας υποσχεθήκαμε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να καλέσουμε τους πιο ικανούς ανθρώπους και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο σύστημα» υπογράμμισε.

Ο Ντράγκο Πργκόμετ, Κροάτης από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, γιατρός, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), ο οποίος ήρθε σε ρήξη με το κόμμα, αποχώρησε το 2015 και προσχώρησε στη συμμαχία Most, είπε ότι «στην πολιτική τίποτα πλέον δεν είναι όπως ήταν χθες και πρόσθεσε ότι οι καιροί απαιτούν ευθύνη και σοβαρές αλλαγές στην κοινωνία, τις οποίες πρέπει να αντιληφθούν η HDZ και το SDP, ώστε να κατανοήσουν και τις προκλήσεις της εποχής».

Τόνισε ότι η συμμαχία έλαβε δημόσια πρόσκληση από τον πρόεδρο του SDP Ζόραν Μιλάνοβιτς για διαβουλεύσεις και είπε ότι η συμμαχία θα συζητήσει με όλους εκείνους που επιθυμούν να συζητήσουν μαζί της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας ακολουθεί περίοδος μετεκλογικών συμμαχιών, κατά την οποία θα φανεί ποιος έχει τη μεγαλύτερη δυναμική για συνεργασίες και ποιος είναι έτοιμος να υποχωρήσει.

Τις περισσότερες έδρες καταλαμβάνουν, όπως ήταν αναμενόμενο, το SPD και η HDZ, αλλά η επιτυχία της ανεξάρτητης λίστας του Μπόζο Πέτροβ ήταν έκπληξη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν την εμφάνιζαν να λαμβάνει τόσο μεγάλο ποσοστό, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα δείχνουν την τάση αναζήτησης εναλλακτικής και «νέων προσώπων» στην πολιτική, κάτι που συνέβη και στη Σλοβενία στις περσινές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων συγκέντρωσε ένα νέο κόμμα με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό, Μίρο Τσέραρ.

Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας τονίζει ότι η επιτυχία της συμμαχίας Most είναι το «κρίσιμο καλάθι» που έδωσαν οι ψηφοφόροι στα χέρια των αρχηγών των δύο μεγάλων συνασπισμών, Μιλάνοβιτς και Καραμάρκο.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας της «Πολίτικα» του Βελιγραδίου αναφέρεται ότι οι Μιλάνοβιτς και Καραμάρκο πέτυχαν ισοπαλία και ότι στην Κρατική Δημοκρατική Ένωση επικρατεί απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η συμμαχία ‘Most’ αποφασίζει για την κυβέρνηση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της σερβικής εφημερίδας «Μπλιτς», που σημειώνει ότι «ο Καραμάρκο γιορτάζει οριακή νίκη» και ότι “ο Μιλάνοβιτς καλεί για βοήθεια το κόμμα Μοστ.

Σέρβοι αξιωματούχοι, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος χθες το βράδυ συνεχάρη τον Τόμισλαβ Καραμάρκο για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν σχολίασαν την έκβαση των βουλευτικών εκλογών στην Κροατία.

Για οριακή νίκη της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης κάνουν λόγο δημοσιεύματα του Τύπου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και σημειώνουν ότι κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις και στο σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης θα έχει η συμμαχία Most που καταλαμβάνει 19 έδρες στη Βουλή.

Η εφημερίδα «Νεζάβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι οι Κροάτες της Βοσνίας αναμένουν πρόοδο, καθώς σε μεγάλο ποσοστό ψήφισαν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Οσλομποτζένιε» αναφέρεται ότι η HDZ νίκησε οριακά και προβάλλονται οι δηλώσεις του Ντράγκο Πργκόμετ από τη συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων «Most».

Οι Κροάτες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να ψηφίσουν στις πρώτες εκλογές μετά την ένταξή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Hina