Skip to main content

«Κίτρινα γιλέκα»: Ποινή φυλάκισης στον αστυνομικό που είχε πετάξει πέτρα εναντίον διαδηλωτών

Ενώπιον της δικαιοσύνης εμφανίστηκε χθες ένας Γάλλος αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται ότι πέταξε πέτρα από πλακόστρωτο εναντίον διαδηλωτή των «Κίτρινων γιλέκων», κατά τη διάρκεια μίας από τις δεκάδες πράξεις που σημάδεψαν πέρσι τη γαλλική πολιτική.

Στην πρώτη από τις συνολικά 212 υπόθεσεις φερόμενης αστυνομικής βίας, ο αστυνομικός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή με την κατηγορία της «εσκεμμένης βίας από άτομο σε θέση δημόσιας εξουσίας».

Η υπόθεση εκδικάστηκε μόλις λίγες μέρες μετά την πρώτη επέτειο των διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων», το περασμένο Σάββατο, κατά την οποία σημειώθηκαν ξανά ταραχές και βανδαλισμοί.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την υπερβολική βία της αστυνομίας, ιδίως με τη χρήση σφαιρών από κουτσούκ, εξαιτίας των οποίων υποστηρίζουν ότι δεκάδες πολίτες έχασαν το μάτι τους.

Περίπου 2.500 διαδηλωτές και 1.800 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τις πολύμηνες διαδηλώσεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο 44χρονος αστυνομικός που δικάστηκε χθες εικονίζεται σε βίντεο να πετάει πέτρα στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, στο Παρίσι. Στο βίντεο δεν φαίνεται ούτε πού έπεσε η πέτρα ούτε εάν τραυματίστηκε κάποιος.  

Κατά τη συναισθηματικά φορτισμένη κατάθεσή του στο δικαστήριο, σύμφωνα με τη Monde, ο αστυνομικός δήλωσε ότι ενήργησε «από φόβο» και όχι από θυμό.

naftemporiki.gr