Skip to main content

«Καμπανάκι» Ε.Ε. για τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

Για πιθανή αποτυχία του στόχου της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. προειδοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν αλλάξει τους χειρισμούς της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. 

Η Κομισιόν έχει εκφράσει τον φόβο ότι η Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, γίνεται ολοένα και περισσότερο αυταρχική και αμφιβάλλει για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το στοίχημά της για ένταξη στην Ε.Ε..  

«Σίγουρα δεν βαδίζει προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση», δήλωσε ο Χαν, ο οποίος είπε ότι είναι ακατανόητες οι διώξεις δικαστών, εκπαιδευτικών και στρατιωτικών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την πιο αυστηρή της έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας και ο αρμόδιος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να είναι στο επίκεντρο όσων χωρών επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. καθώς και ότι δεν αποτελούν ζήτημα διαπραγμάτευσης. 

«Η Τουρκία είναι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούν ότι εφαρμόζουμε τα υψηλότερα πρότυπα. Αν δεν θέλουν να αποδεχθούν κάτι τέτοιο, πρέπει να υποστούν τις συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ελευθερία του Τύπου», διεμήνυσε. 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «υπάρχει μία σοβαρή στροφή προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης» και υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απορρίπτει απερίφραστα την θανατική ποινή.

«Είναι καιρός η Άγκυρα να μας πει τι ακριβώς θέλει. Πρόκειται για μία δοκιμασία της αξιοπιστίας της, αλλά και της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Απάντηση με απειλές από την Άγκυρα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κληθεί να αποδεχθεί τις συνέπειες, αν αποφασίσει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις δηλώσεις Χαν.

«Εάν καταφύγουν σε τέτοιους τρόπους, θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες», δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στο A Haber. «Εάν η Ε.Ε. απειλεί με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτές οι απειλές δεν περνούν εδώ», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΜΠΕ