Επικοινωνούσαν μέσω Telegram στο διαδίκτυο, με στόχο να αλλάξουν την πολιτική της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς του Μιλάνου. Η Ιταλική αστυνομία προχώρησε σε εφόδους σε οκτώ ιταλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Μιλάνου, της Ρώμης και της Βενετίας.
Αυτοαποκαλούνταν «guerrieri», δηλαδή μαχητές – στα σπίτια πολλών εχθρών του εμβολίου βρέθηκαν μαχαίρια, ξύλινα δοκάρια ξίφη και σπρέι πιπεριού. Την ίδια ώρα, προσπαθούσαν να φτιάξουν, πάντα με οδηγίες από το διαδίκτυο, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Οκτώ άτομα κατηγορούνται τώρα για προτροπή σε επικίνδυνες και βίαιες πράξεις. Είναι 46 με 52 ετών, και το προφίλ τους, εκ πρώτης όψεως, δεν μοιάζει επικίνδυνο: πρόκειται, μεταξύ των άλλων για έναν σερβιτόρο, έναν εργαζόμενο σε πολυκατάστημα και έναν άνεργο πενηντάχρονο. Από τους οκτώ αυτούς αντιεμβολιαστές, σύμφωνα με τους ιταλούς εισαγγελείς, οι πέντε είναι γυναίκες. Τις χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «ιδιαίτερα θυμωμένες και αποφασισμένες να πετύχουν το στόχο τους».
«Μαχητές», που όμως είναι «απλοί πολίτες»
Είχαν προγραμματίσει να συναντηθούν πριν από την επόμενη διαδήλωση των αμφισβητιών του πράσινου πάσο και του εμβολίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο στην Ρώμη. Μία κινητοποίηση, στην οποία -όπως φαίνεται– ήθελαν να προχωρήσουν σε θεματικές, αλλά και βίαιες πράξεις. Είχαν σκεφθεί να προχωρήσουν και σε επίθεση κατά του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος έπρεπε να επισκεφθεί την Πάδοβα πριν μια εβδομάδα. Την τελευταία στιγμή, όμως, η επίσκεψη ακυρώθηκε. Πρόκειται για κάτι που σόκαρε την Ιταλία, καθώς οι πιο πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των αντιεμβολιαστών είχαν αποτύχει και όλοι πίστευαν ότι το κίνημά τους άρχισε να αποδυναμώνεται.
Από μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών, τέλος, δεν φαίνεται να κρύβονται πίσω από τα βίαια αυτά στοιχεία οργανώσεις του χώρου της άκρας δεξιάς. «Δεν ανήκουν στην ακροδεξιά, στην άκρα αριστερά ή στον αναρχικό χώρο. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για απλούς πολίτες», δήλωσαν οι ιταλοί εισαγγελείς.