Skip to main content

Γκόρντον Σόντλαντ, ο μάρτυρας που φοβάται περισσότερο ο Λευκός Οίκος

Ένας πολύ σημαντικός μάρτυρας, ίσως αυτός που φοβάται περισσότερο ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, θα καταθέσει σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. Γκόρντον Σόντλαντ είναι ο άνθρωπος ο οποίος μίλησε αρκετές φορές με τον Αμερικανό πρόεδρο από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και ίσως ο μοναδικός που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να ξεκαθαρίσει εάν τελικά ο Τραμπ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του προωθώντας το λεγόμενο quid pro quo με την ουκρανική κυβέρνηση.

Μαζί με τον διπλωμάτη Κερτ Βόλκερ και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι, ο Σόντλαντ είναι ένας από τους τρεις «αμίγκος» που χρησιμοποιούσε η αμερικανική κυβέρνηση για να παρακάμπτει τα συνήθη κανάλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Ουκρανία, αναφέρει η «Guardian».

Ο Σόντλαντ έχει ήδη αλλάξει την κατάθεση που έδωσε κεκλεισμένων των θυρών για να παραδεχτεί τελικά ότι είχε πει σε βοηθό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η στρατιωτιωτική βοήθεια δεν επρόκειτο να δοθεί έως ότου το Κίεβο ανακοίνωνε την έναρξη έρευνας για την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma, η οποία συνδεόταν με τον Χάντερ Μπάιντεν, γιο του πρώην αντιπροέδρου και βασικότερου αντιπάλου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν.

Ακόμη και στη νέα κατάθεση του Σόντλαντ ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά σε ένα τηλεφώνημα που έκανε στον Ντόναλντ Τραμπ, από εστιατόριο στο Κίεβο, στις 26 Ιουλίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε πολύ δυνατά, με αποτέλεσμα να ακούσει τη συνομιλία ο Ντέιβιντ Χολμς, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος κατέθεσε αυτήν την εβδομάδα ότι το τηλεφώνημα ήταν ξεκάθαρο και πως δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο στην καριέρα του.   

Οι Δημοκρατικοί εκτιμάται ότι θα πιέσουν πολύ τον Σόντλαντ να απαντήσει αφενός για την τακτική επικοινωνία του με τον πρόεδρο, αλλά και τον ρόλο του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, στην υπόθεση, σύμφωνα με το Reuters.  

naftemporiki.gr