Skip to main content

ΗΠΑ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ σχετικά με την έρευνα για την παραπομπή του

Τις πολύ σοβαρές αμφιβολίες τους για τις σκέψεις του Αμερικανού προέδρου να καταθέσει εν τέλει στο Κογκρέσο σχετικά με την έρευνα για την παραπομπή του – όπως τον προκάλεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι – εκφράζουν οι Δημοκρατικοί επισημαίνοντας ότι εξετάζουν επίσης την εγκυρότητα της κατάθεσής του στην έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016. Μία νέα κατάθεση χθες επιβαρύνει εντωμεταξύ τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ.  

«Αν και δεν έχω κάνει κανένα λάθος και δεν θέλω να δώσω αξιοπιστία σε αυτή τη δικαστική παρωδία, μου αρέσει αυτή η ιδέα και προκειμένου το Κογκρέσο να μπορέσει εκ νέου να επικεντρωθεί στον νομοθετικό ρόλο του, θα το σκεφτώ σοβαρά να καταθέσω», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, αναφερόμενος στην έρευνα για το κατά πόσον υπήρξε δούναι και λαβείν με το Κίεβο και αν έκανε κατάχρηση της εξουσίας του πιέζοντας την ουκρανική κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνας εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

Ο κλοιός έχει αρχίσει να σφίγγει γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ αφότου άρχισαν την περασμένη εβδομάδα οι δημόσιες ακροάσεις σχετικά με την έρευνα για την παραπομπή του. Η αρμόδια επιτροπή, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, έχει επίσης δώσει στη δημοσιότητα μέρος των καταθέσεων που δόθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και βαραίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο με σοβαρές κατηγορίες.   

Χθες, μία ακόμη κατάθεση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Ντέιβιντ Χολμς, επιβάρυνε ακόμη περισσότερη τη θέση του Αμερικανού προέδρου. Αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Αμερικανό πρεσβευτή της Ε.Ε. Γκόρντον Σοντλαντ, ο Χολμς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, το οποίο ο Χολμς άκουσε ενώ βρισκόταν σε δείπνο με τον Σόντλαντ στο Κίεβο, ο Τραμπ έθεσε το ζήτημα των ερευνών εις βάρος των Μπάιντεν που ο ίδιος ζήτησε από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Χολμς, το τηλεφώνημα ήταν τόσο ξεκάθαρο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να το ανακαλέσει κανείς στη μνήμη του.

Η κατάθεση του Χολμς, σχετικά με το επίμαχο τηλεφώνημα μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο Ιούλιο, είναι η πρώτη που αφορά προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο και σχετίζεται άμεσα με τις έρευνες για την παραπομπή του.   

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian