Skip to main content

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν- «O κόσμος παρακολουθεί στενά»

Μετά τα αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με τη νέα ανδρική σύνθεσή της στην οποία συμμετέχουν άτομα που σχετίζονται με επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «αξιολογεί» την ανακοίνωση της Τρίτης.

Επικεφαλής του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου είναι ο Μουλά Μοχάμεντ Χασάν Αχούντ,ο οποίος βρίσκεται στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, ένα άλλο πρόσωπο, ο Σιρατζουντίν Χακάνι, αναζητείται από το FBI.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ περιέγραψε το νέο υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο ως «μια σειρά από κακοποιούς και σφάχτες». Ο Γκράχαμ είναι από τους υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικανούς που καταδίκασαν ως «κακόβουλη» την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

Η Αμερική «θα κρίνει τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους και όχι τα λόγια»

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία την Τρίτη χαρακτήρισε το Αφγανιστάν ως «Ισλαμικό Εμιράτο», αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στη χώρα που έχει πληγεί από συγκρούσεις, έχοντας ως στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να κερδηθεί διεθνής αναγνώριση.

Οι Ταλιμπάν είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι ήθελαν να σχηματίσουν μια συμπεριληπτική κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Σημειώνουμε ότι ο ανακοινωμένος κατάλογος των ονομάτων αποτελείται αποκλειστικά από άτομα που είναι μέλη των Ταλιμπάν ή στενούς συνεργάτες τους και καμία γυναίκα. Μας ανησυχούν επίσης οι σχέσεις και τα αρχεία κάποιων ατόμων».

Στην ανακοίνωση τονίστηκε επίσης ότι η Αμερική «θα κρίνει τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους και όχι τα λόγια». Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να ωθεί  τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» για να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση για ξένων και Αφγανών με ταξιδιωτικά έγγραφα, «συμπεριλαμβανομένων των αδειών που είναι έτοιμες προς το παρόν για να πετάξουν έξω από το Αφγανιστάν».

«Επαναλαμβάνουμε επίσης τη σαφή προσδοκία μας ότι οι Ταλιμπάν διασφαλίζουν ότι το αφγανικό έδαφος και δεν χρησιμοποιείται για να απειλήσει άλλες χώρες», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ , προσθέτοντας ότι «ο κόσμος παρακολουθεί στενά».

Στο μεταξύ την Τρίτη, τρία άτομα πυροβολήθηκαν σε διαδήλωση στη δυτική πόλη Χεράτ. Γιατροί δήλωσαν ότι τα άτομα αυτά σκοτώθηκαν όταν μαχητές των Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ, οι Ταλιμπάν έριξαν επίσης προειδοποιητικές βολές όταν εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους.

Η ισλαμιστική ομάδα κατέλαβε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν σε μια σαρωτική επίθεση που ξεκίνησε πριν από λίγο πάνω από τρεις εβδομάδες, εκδιώκοντας την προηγούμενη εκλεγμένη ηγεσία.

naftemporiki.gr