Skip to main content

Μπιλ Τέιλορ: Ο Τραμπ ενδιαφερόταν περισσότερο για τον Μπάιντεν παρά για την Ουκρανία

Σε νέες κατηγορίες εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, προέβη ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία, Μπιλ Τέιλορ, στην κατάθεση του ενώπιον του Κογκρέσου, κατά την πρώτη μέρα των δημόσιων ακροάσεων, στο πλαίσιο της έρευνας για την αποπομπή του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι ένας βοηθός του έμαθε ότι ο Τραμπ ενδιαφερόταν περισσότερο για την έρευνα εις βάρος του Μπάιντεν παρά για την Ουκρανία.

Αν και η κατάθεση του κ. Τέιλορ ήταν μια επανάληψη των όσων έχει ήδη πει σε ιδιωτική ακρόαση, ο Αμερικανός πρέσβης έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για μια συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη στην Ε.Ε., Γκόρντον Σόντλαντ με κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο στις 26 Ιουλίου.

Στη συνάντηση  αυτή, ήταν παρών συνεργάτης του Μπιλ Τέιλορ, ο οποίος υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας τηλεφωνικής επικοινωνίας του Σονταλντ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτούσε για «τις έρευνες» εις βάρος του Μπάιντεν, ενώ ο Σόντλαντ φέρεται να είπε στον πρόεδρο ότι «οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν».

Μετά το τηλεφώνημα, το μέλος του επιτελείου του Τέιλορ «ρώτησε τον Σόντλαντ ποιες ήταν οι σκέψεις του Τραμπ για την Οκυρανία».

Σύμφωνα με τον Τέιλορ, «ο πρέσβης απάντησε πως ο πρόεδρος Τραμπ ενδιαφέρεται περισσότερο για τις έρευνες για τον Μπάιντεν».

Ο Μπιλ Τέιλορ, ο οποίος έχει υπηρετήσει την αμερικανική διπλωματία υπό την προεδρία των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, ανέφερε ότι ο Τραμπ απείλησε να μην παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αν δεν ξεκίνησει έρευνα για τον Χάντερ Μπάιντερ, γιο του Τζο Μπάιντεν. 

Στη συνέχεια, ο  Αμερικανός διπλωμάτης κατέθεσε ότι είπε στον Σόντλαντ και στον Κερτ Βόλκερ, πρώην απεσταλμένο των ΗΠΑ στην Ουκρανία, πως θα ήταν τρελό να αναβάλει την παροχή βοήθειας για εσωτερικές υποθέσεις. 

Οι δημόσιες ακροάσεις συνεχίστηκαν με την κατάθεση του Τζορτζ Κεντ, υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών με ειδίκευση στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί της Επιτροπής Πληροφοριών απέρριψαν το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων τους να κλητευθεί ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που με την καταγγελία του στους ανωτέρους του πυροδότησε αυτήν την έρευνα.

Τα μέλη της Επιτροπής, τηρώντας τη γραμμή του κόμματός τους, καταψήφισαν το αίτημα που είχε υποβάλει ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Κόνγουεϊ, με ψήφους 13-9, στη λήξη της πρώτης ημέρας των ακροάσεων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν χαρακτηρίσει τις ακροάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ως ένα τηλεοπτικό θέαμα, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι δεν παρακολούθησε «ούτε ένα λεπτό» από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται ότι δεν παρείχε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να πιέσει τον πρόεδρο της χώρας να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν, πιθανού πολιτικού του αντιπάλου στις επόμενες προεδρικές εκλογές.