Skip to main content

Η Τουρκία αρχίζει σήμερα τον επαναπατρισμό των τζιχαντιστών του ΙΚ

Από τις απειλές στην πράξη περνάει η Τουρκία, εκκινώντας τον επαναπατρισμό των συλληφθέντων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε διαμηνύσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι από σήμερα η Άγκυρα θα ξεκινούσε τους επαναπατρισμούς των τζιχαντιστών, έστω και αν η υπηκοότητά τους έχει ανακληθεί.

Η Τουρκία απέλασε έναν Αμερικανό τζιχαντιστή και την Πέμπτη πρόκειται να απελάσει επτά ακόμη Γερμανούς τζιχαντιστές, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών ύστερα από την ανακοίνωση στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλέστηκε δήλωση του Τσατακλί σύμφωνα με την οποία «Τρεις ακόμη ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται σε κέντρα απέλασης θα απελαθούν σήμερα», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ισμαήλ Τσατακλί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες ή με ποιον τρόπο θα απελαθούν οι τζιχαντιστές.

Η Τουρκία σχεδιάζει να επαναπατρίσει περίπου 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων θα απελαθεί σε χώρες της Ε.Ε., μετέδωσε το TRT Haber, προσθέτοντας ότι 813 τζιχαντιστές βρίσκονται σε 12 κέντρα απελάσεως της χώρας.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.201 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Τουρκία έχει συλλάβει 287 ενόπλους στη Συρία.

Η Τουρκία επικρίνει τους Ευρωπαίους συμμάχους της επειδή αρνούνται να πάρουν πίσω τα κρατούμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Η τουρκική επιχείρηση στο βορειοανατολική Συρία έχει προκαλέσει διεθνείς ανησυχίες για το μέλλον των φυλακισμένων μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού μπακρ αλ Μπαγκνάντι στα τέλη Οκτωβρίου, στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης, η ανησυχία παραμένει, ενώ η οργάνωση έχει δεσμευτεί για αντίποινα στις ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters