Skip to main content

ΗΑΕ: Ενδιάμεσος σταθμός για 28.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν

Τα ΗΑΕ βοήθησαν 28.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΑΕ στους δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι την Πέμπτη.

Τα Εμιράτα και το Κατάρ χρησίμευσαν ως ενδιάμεσος σταθμός για τη διαδικασία εκκενώσεων πολιτών δυτικών χωρών καθώς και Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων και δημοσιογράφων.

8.500 εκκενώσεις πριν από την πτώση της Καμπούλ

Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, καθώς και Αφγανούς υπό την προστασία τους. Η Πολωνία και οι Κάτω Χώρες βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος των δραστηριοτήτων τους.

Από τους 28.000 ανθρώπους που πέρασαν από τα Εμιράτα, περίπου 12.000 εκκενώθηκαν από τη Βρετανία και 9.000 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από την πτώση της Καμπούλ, τα Εμιράτα είχαν βοηθήσει στην εκκένωση άλλων 8.500 ατόμων. Ο αξιωματούχος δεν είπε πότε ξεκίνησαν οι εκκενώσεις.

Τα ΗΑΕ φιλοξενούν αυτήν τη στιγμή 8.500 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Άλλοι έχουν νοσηλευτεί και λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη.

Το Αμπού Ντάμπι δεν συντονίζει οποιαδήποτε εκκένωση με τους Ταλιμπάν και οι συνοδείες προς το αεροδρόμιο εξασφαλίζονται με τη βοήθεια των ΗΠΑ, αν και οι συνθήκες ασφαλείας στο σημείο είναι ανησυχητικές, είπε ο αξιωματούχος. Οι αρχές των Εμιράτων αναμένουν ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, είπε ο αξιωματούχος, με την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro