Skip to main content

ΕΕ: Απαιτεί από τον ΠΟΥ περισσότερη κυβερνητική διαφάνεια σχετικά με τις κρίσεις υγείας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί περισσότερη διαφάνεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αναφέρουν τις αναδυόμενες κρίσεις υγείας, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης για τη μεταρρύθμιση του οργανισμού, μετά από τις επικρίσεις για τον αρχικό χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού από την Κίνα.

Το έγγραφο, το οποίο εκπονήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση μετά από συζητήσεις με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., είναι το τελευταίο στα μακροχρόνια ευρωπαϊκά σχέδια για την αντιμετώπιση των ελλείψεων του ΠΟΥ σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διακυβέρνηση και τις νομικές εξουσίες.

Με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου το έγγραφο το οποίο τέθηκε υπόψιν του Reuters, παροτρύνει τον ΠΟΥ να υιοθετήσει μέτρα που θα αυξήσουν τη «διαφάνεια στην εθνική συμμόρφωση» με τους Διεθνούς Κανονισμούς Υγείας. Αυτά απαιτούν από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ να μοιράζονται γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι ήταν πολύ κοντά στην Κίνα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν το Πεκίνο καθυστέρησε να μοιραστεί σημαντικές πληροφορίες για το νέο κορωναϊό -ο οποίος εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τον Οργανισμό και θα σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους.

Οι προετοιμασίες για την αναθεώρηση της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού από τον ΠΟΥ και τις κυβερνήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για μήνες και η Γερμανία έχει επανειλημμένα παροτρύνει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή, ώστε η μεταρρύθμιση του σώματος να μπορεί να συζητηθεί σοβαρά.

Οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. έχουν ήδη συμφωνήσει σε γενικές γραμμές για μια κοινή θέση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες ο ΠΟΥ θα πρέπει να υποβληθεί, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Γερμανία επιθυμεί μια «πολύ πιο φιλόδοξη» αναθεώρηση από αυτή που δέχονται οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε εκείνη τη συνάντηση, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, δήλωσε στους υπουργούς της Ε.Ε. ότι η πανδημία του κορωνοϊού «πρέπει να θεωρηθεί ως κλήση αφύπνισης» και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κανόνες του από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά το πέρας της συνάντησης.

Πηγή: Reuters