Skip to main content

Αφγανιστάν: Ολοκληρώνει τις διαδικασίες εκκένωσης και η Ουγγαρία

Τα δύο στρατιωτικά επιβατικά αεροσκάφη της Ουγγαρίας και όλα τα στρατεύματά της που συμμετέχουν σε εκκενώσεις έφυγαν από το Αφγανιστάν και επέστρεψαν με ασφάλεια στην Ουγγαρία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πτήσεις εκκένωσης της Ουγγαρίας από το Αφγανιστάν πλησιάζουν στο τέλος τους, αφού η κεντροευρωπαϊκή χώρα μετέφερε αεροσκάφη περισσότερους από 500 ανθρώπους από την Καμπούλ.

Η πίεση για την ολοκλήρωση της εκκένωσης χιλιάδων αλλοδαπών και Αφγανών που βοήθησαν τις δυτικές χώρες κατά τον 20ετή πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν έχει ενταθεί, καθώς όλα τα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα αναχωρούν από το αεροδρόμιο την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη λόγω της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τα δυτικά στρατεύματα σπεύδουν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους Αφγανούς πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. 

Η Ουγγαρία, πολέμιος της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, απέρριψε κάθε σχέδιο για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού Αφγανών προσφύγων και είπε ότι θα απομακρύνει μόνο ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδύνευε για την υποστήριξη της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters