Skip to main content

Ο Τραμπ στέλνει 800 στρατιώτες στα σύνορα ενώ το καραβάνι έχει ακόμη πολύ μέλλον

Το πιο δραστικό μέτρο από όλα όσα έχει πάρει ή έχει απειλήσει ότι θα πάρει για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές σκέπτεται πολύ σοβαρά να λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος. Δύο εβδομάδες πριν από τις πολύ κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί το καραβάνι από την Ονδούρα σαν άσο στο μανίκι του. Κι ενώ οι άνθρωποι αυτοί περπατούν και θα περπατούν άγνωστο για πόσες μέρες ακόμη έως ότου φθάσουν στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, ο Τραμπ ετοιμάζεται να τους αποκρούσει στέλνοντας 800 στρατιώτες.   

Η εντολή έχει ήδη δοθεί και αναμένεται μόνο η υπογραφή του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος. Αργά το βράδυ, οι «New York Times» και το «Politico», ανέφεραν επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο πλέον δραστικό μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στους μετανάστες από τα νότια σύνορα, περιλαμβανομένων και των αιτούντων άσυλο.  

Η σκληρή στάση και αντιμεταναστευτικές κορόνες δεν εντυπωσιάζουν τους πολιτικούς αναλυτές. Για τον άνθρωπο ο οποίος έκανε το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 είναι πολύ λογικό να το κάνει πρώτο θέμα εν όψει των εκλογών που θα κρίνουν το μέλλον του Κογκρέσου, εξηγούν. Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την «Guardian», εκτιμούν ότι το «μεταναστευτικό καραβάνι» μπορεί να είναι αυτό που θα συσπειρώσει τελικά τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους και θα τους δώσει κίνητρο να πάνε στις κάλπες στις 6 Νοεμβρίου.

Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι έως την ημέρα των εκλογών,  όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι περί τους 7.000 μετανάστες που ξεκίνησαν από την Ονδούρα με την ελπίδα να αφήσουν πίσω τους την εξαθλίωση και τη διαφθορά, μπορεί να βρίσκονται ακόμη κάπου στο Μεξικό. Η πορεία τους, σημειώνει το CNN, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δικές τους δυνάμεις, την μεξικανική κυβέρνηση και ποιους δρόμους θα τους επιτραπεί να ακολουθήσουν.    

naftemporiki.gr