Skip to main content

ΗΠΑ: Μάρτυρες-κλειδιά αρνούνται να καταθέσουν στην έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ

Ένας νέος σημαντικός γύρος καταθέσεων στην έρευνα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμο αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, αλλά μάρτυρες-κλειδιά από τον Λευκό Οίκο σκοπεύουν να αγνοήσουν τις κλητεύσεις, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.  

Ειδικότερα, τρεις αξιωματούχοι από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου δεν θα προσέλθουν να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως έκανε γνωστός έτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ. Η κατάθεσή τους θεωρείται κρίσιμη, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε ξένη βοήθεια για προσωπικό πολιτικό όφελος.

Βασικός μάρτυρας, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει σήμερα, είναι επίσης ο νομικός σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Έιζενμπεργκ, καθώς εμπλέκεται στην ασυνήθιστη απόφαση να μεταφερθεί η επίμαχη συνομιλία της 25ης Ιουλίου, του Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε άλλο απόρρητο σύστημα. Ο Έιζενμπεργκ ήταν εκείνος ο οποίος είπε στον Αλεξάντερ Βίντμαν, αντισυνταγματάρχη και αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που άκουσε την επίμαχη συνομιλία, να μη συζητήσει το θέμα.

Ο Βίντμαν από την πλευρά του κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο πως ανησυχεί για τις πιθανές απειλές που αποτελεί για την εθνική ασφάλεια η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του. Και έκτοτε βρίσκεται στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου.

Η άρνηση των αξιωματούχων να καταθέσουν είναι πιθανό να ανοίξει ένα νέω μέτωπο μεταξύ του Λευκού Οίκου και των βουλευτών, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ θα πρέπει εκτός των υπολοίπων κατηγοριών, να βρεθεί αντιμέτωπος και με την κατηγορία της παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, ενόσω νέα στοιχεία πρκύππτουν εις βάρος του, επιμένει ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, γνωρίζοντας ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη νομοθεσία. Οι δικηγόροι του μάρτυρα ωστόσο δήλωσαν χθες ότι ο πελάτης τους προσφέρθηκε να επικοινωνήσει απευθείας με τους Ρεπουμπλικάνους στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters