Skip to main content

Ο διαβήτης οδηγεί τα συστήματα υγείας παγκοσμίως σε οικονομικό αδιέξοδο

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, και με σύνθημα ο «Διαβήτης μας Αφορά Όλους» ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη αυξάνει δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη δείχνουν ότι η νόσος αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και οικονομικής κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας.

Όπως αναφέρει ο Γεώργιος Δημητριάδης, Πρόεδρος της ΕΔΕ, Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. «Αττικόν», το πρόβλημα του διαβήτη έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τα Εθνικά Συστήματα Υγείας παγκοσμίως. Ενώ ο Ανδρέας Μελιδώνης, Γεν. Γραμματέας ΕΔΕ, Παθολόγος, Συντονιστής – Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής-Διαβητολογικού Κέντρου, Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» σημειώνει ότι στην Ευρώπη η δημόσια δαπάνη για τη φροντίδα του ασθενή με διαβήτη προσεγγίζει το 12% ετησίως του συνολικού κόστους Υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης Hercules, ένας ρυθμισμένος ασθενής με διαβήτη χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ ετησίως. Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρρύθμιστος ασθενής με διαβήτη και με επιπλοκές και συννοσηρότητες προσεγγίζει το κόστος των 7.500 ευρώ ετησίως.

Ο Παθολόγος, Διαβητολόγος Δρ. Σταύρος Παππάς, Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, επισημαίνει την ανάγκη σύστασης, άμεσα, Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αποβλέπει τόσο στη βελτίωση της παρεχόμενης Φροντίδας των ασθενών όσο και στην Πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Τέλος, αναφορικά με τον επιπολασμό του φαρμακευτικά θεραπευόμενου διαβήτη ο  Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Ταμίας ΕΔΕ & Μέλος στο ΔΣ της IDF-Europe, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Α’ Προπ. Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» σημειώνει ότι είναι της τάξεως 7% σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό, όπως λέει, διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 01/06/2014 έως 31/05/2015, ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών καταγράφεται ραγδαία αύξηση, αγγίζοντας το 30,3%.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία τονίζει ότι ο διαβήτης μπορεί να μη θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται και κυρίως προλαμβάνεται. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ενήμεροι, γιατί ο διαβήτης είναι μια νόσος που μας αφορά όλους!