Έρευνα αναφορικά με τη συμπεριφορά των ενηλίκων σε σχέση με τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα εκπονήθηκε από την ΑΚΟΣ, τα αποτελέσματα της οποία ήταν άκρως απογοητευτικά σύμφωνα με τους ειδικούς.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.058 άτομα εκ των οποίων το 61,6% ήταν γυναίκες και το 38,4% άνδρες με μέση ηλικία τα 45,9 έτη.
Το προφίλ των συμμετεχόντων είχε ως εξής: Το 60% ήταν έγγαμοι, το 40% είχαν παιδιά και το 80% ήταν κάτοικοι πόλεων. Επίσης, 1 στους 3 αθλείται ενώ, το 50% δεν κάπνιζαν. Επίσης, το 1/3 είχε εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ. Το 1/3 ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 50% πτυχιούχοι ΑΕΙ. Επιπροσθέτως το 60% κατανάλωνε περιστασιακά 1-3 ποτήρια αλκοόλ εβδομαδιαίως. Τέλος, το 60,3% δήλωσε ότι δεν είχε καμία ασθένεια ενώ, το 39,7% δήλωσε ότι έπασχε από παθήσεις όπως: δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, ΧΑΠ, θυρεοειδοπάθεια, καρκίνο.
Όπως διαπίστωσε η έρευνα το 78% των συμμετεχόντων γνωρίζει ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα, παρόλα αυτά όμως το 45% δεν λαμβάνει μέτρα προφύλαξης αν έχει σταθερό σεξουαλικό σύντροφο. Επιπλέον, η γνώση αυτής της πληροφορίας επηρεάζει το 65% των γυναικών ως προς τη σεξουαλική τους διάθεση και μόνο το 38% των ανδρών.
Διαπίστωσαν επίσης ότι όσο μεγάλο σωματικό βάρος είχαν οι συμμετέχοντες τόσο περισσότερο καθυστερούσαν να ανησυχήσουν για συμπτώματα όπως πόνος ή πληγή στο στόμα, βραχνάδα, διόγκωση στο λαιμό που δεν πονά ενώ, διαπιστώθηκε ότι με την αύξηση του σωματικού βάρους μειώνεται και ο βαθμός ενημέρωσης ως προς το ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα.
Παρατήρησαν επίσης, ότι όσο λιγότερο τσάι καταναλώνει κάποιος τόσο καθυστερεί ν’ ανησυχήσει από την εμφάνιση των ίδιων συμπτωμάτων ενώ, επηρέαζε πολύ λιγότερο τη σεξουαλική του διάθεση η πληροφορία ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα.
Επιπλέον, όσο περισσότερο καφέ έπινε κάποιος, τόσο λιγότερο επηρέαζε τη σεξουαλική του διάθεση αυτή η πληροφορία ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα. Οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν πάνω από έναν καφέδες τη μέρα (1 στους 3 κατανάλωσε ελληνικούς καφέδες ή fredo).
Όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος τόσο καθυστερεί ν’ ανησυχήσει αν εμφανίσει βραχνάδα, όσο περισσότερα αναψυκτικά τύπου «κόλα» καταναλώνει, τόσο καθυστερεί ν’ ανησυχήσει για την εμφάνιση βραχνάδας αλλά και τόσο λιγότερες προφυλάξεις λαμβάνει για την προστασία του από τον ιό HPV. Όσο περισσότερο τσιμπολογά ανάμεσα στα γεύματα, τόσο καθυστερεί ν’ ανησυχήσει για: εμφάνιση βραχνάδας ή διόγκωσης στο λαιμό ή δυσκολίας στην κατάποση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, 1στους τσιμπολογά ανάμεσα στα γεύματα είτε σνακ είτε γλυκά.
Το άσχημο είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα, όταν εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα, 1 στους 2 επιχειρεί να δώσει λύση μόνος του, εφαρμόζοντας κάποιο θεραπευτικό μέσο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΑΚΟΣ ογκολόγο/ακτινοθεραπευτή Δρ. Δέσποινα Κατσώχη: το πιο βασικό συμπέρασμα της έρευνας αυτής, είναι ότι ο ισορροπημένος τρόπος ζωής και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο συνοδοιπορούν με την ευαισθητοποίηση του πολίτη σε θέματα υγείας.
Όπως είπε, αυτό από μόνο του ενθαρρύνει την επιστημονική κοινότητα στον αγώνα της να συνδέσει την έννοια της πρόληψης με την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής που συμβάλει στη μακροζωία. Ωστόσο, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία οι ασθενείς δίνουν βαρύτητα μόνο όταν πλέον έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο κάποιας νόσου γιατί δεν κατανοούν πλήρως τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η μόλυνση από HPV, οποίο ευθύνεται για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα.
Βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση, πληγή στο στόμα, διόγκωση στο λαιμό είναι από τα πλέον ανησυχητικά συμπτώματα που εκπέμπει το σώμα μας όπως επισημαίνει η κα Κατσώχη.
Να σημειωθεί ότι το ερωτηματολόγιο της έρευνας, καταρτίσθηκε από την ογκολόγο /ακτινοθεραπευτή Δρ. Δέσποινα Κατσώχη και την ομάδα της, με την συνδρομή και υπό την επίβλεψη του Δρ. Πέτρου Βλασταράκου ( MD, MSc, PhD, IDO-HNS Eng. – Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ η ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας και πλαισιώνεται από εθελοντές, αποθεραπευμένους και απλούς πολίτες, οι οποίοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους, στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου, στην παροχή βοήθειας στους ογκολογικούς ασθενείς και στη στήριξη των αποθεραπευμένων της νόσου.