Μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαπίστωσε ότι όταν οι γυναίκες θέλουν διαζύγιο, το απαιτούν «εδώ και τώρα». Συγκεκριμένα η μελέτη διεξήχθη το 2015 από τους ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με στόχο να κατανοήσουν οι ειδικοί ποιοι εκ των δύο συντρόφων παίρνουν την πρωτοβουλία για ένα διαζύγιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έχουν τη μεγαλύτερη ευκολία να φύγουν από τα δεσμά του γάμου απ’ ό,τι οι άνδρες, είτε γιατί ο άνδρας τους τις έχει απατήσει είτε γιατί δεν αντέχουν άλλο τις παρεμβάσεις της πεθεράς τους, είτε γιατί τις πνίγουν οι οικονομικές δυσκολίες, είτε γιατί τις πνίγει ο ίδιος ο γάμος τους.
Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από την Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση, το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι εποχές, κατά τις οποίες γίνονται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων.
Στη χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός των διαζυγίων έχει πραγματικά εκτοξευθεί καθώς έχει φτάσει σύμφωνα με τους ειδικούς στο 34% και αναμένεται σύντομα να φτάσει το 50%. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού το ποσοστό 50% είναι σύνηθες όμως για την Ελλάδα όπου η οικογένεια και ο γάμος είχαν ανέκαθεν άλλη βαρύτητα τα αυξημένα αυτά ποσοστά προκαλούν ανησυχία.
Επιπροσθέτως, όπως έχει παρατηρηθεί το φθινόπωρο είναι η εποχή που γίνονται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αθηνών κ. Ελένη Γ. Δασκαλάκη, η οποία ασχολείται με τα διαζύγια, ένας στους τρεις γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Όπως λέει, η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας φαίνεται να είναι μία από τις βασικές αιτίες, καθώς πριν από την κρίση τα ποσοστά των διαζυγίων ήταν γύρω στο 22%, έναντι του 34% που είναι σήμερα. Και τα περισσότερα από αυτά ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.
Το 2011 τα διαζύγια ήταν 12.705, ενώ το 2013 έφτασαν τα 16.717 και το 2017 φαίνεται να σταθεροποιείται ο αριθμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί στις καταγραφές.
Απάντηση στο φαινόμενο επιχειρεί να δώσει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών βάσει των στοιχείων της έρευνας που έκαναν οι Αμερικανοί επιστήμονες. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, κατά την περίοδο των διακοπών το ζευγάρι βιώνει τους λεγόμενους «κύκλους αισιοδοξίας» στον γάμο. Το ζευγάρι δηλαδή, θέλει να βλέπει ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει από την αρχή να «δουλεύει» τη σχέση του. Στην πορεία όμως θα ανακαλύψει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται επειδή πέρασαν ωραία στις διακοπές, ήρθαν πιο κοντά, έκαναν περισσότερο σεξ κ.λπ. Αντιθέτως τα προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια, ενίοτε και πιο «επιθετικά».
Οι Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η συνειδητοποίηση γεννά απογοήτευση και αποκαλύπτει τα άλυτα προβλήματα του κάθε γάμου, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να κανονίζει άμεσα ραντεβού με τους δικηγόρους του.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης εξετάζει τις πιθανές αιτίες, που πολλά ζευγάρια επιλέγουν το τέλος του καλοκαιριού και ειδικότερα τον μήνα Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν ένα διαζύγιο.
Πρώτη εξ αυτών, όπως λέει, είναι οι μεγάλες προσδοκίες που κρύβουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της σχέσης μας, ειδικά στα ταλαιπωρημένα από τη ρουτίνα και τις οικογενειακές υποχρεώσεις ζευγάρια. Όλοι πιστεύουν πως θα ξαναβρεθούν μαζί με ιδανικές συνθήκες, θα ξαναερωτευτούν και θα κάνουν ταξίδια «σε μαγικά νησιά», με χαλαρή ατμόσφαιρα. Άρα ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ ψηλά, με κίνδυνο να συγκρουστεί με μια πραγματικότητα που θα τους προσγειώσει ανώμαλα.
Δεύτερη αιτία είναι ο συγχρωτισμός που διαλύει την ψευδαίσθηση που έχουμε για τον άλλον και η εξοικείωση που υποτίθεται φέρνει κοντά τα φύλα είναι στην πραγματικότητα η απομυθοποίηση αυτού.
Τρίτη αιτία αποτελεί ο νόμος της έλξης σε συνθήκες απουσίας βαρύτητας. Στο μικρό διάστημα συγχρωτισμού και συμβίωσης των πιστών στον γάμο και στη μακροχρόνια σχέση, οι ταλαιπωρημένοι από τη συμβίωση σύντροφοι θα συνειδητοποιήσουν ότι ο νόμος της έλξης, που τους κρατούσε μαζί στο άστυ με μαγικό τρόπο, εξαφανίζεται.
Στην τέταρτη θέση είναι η αβάστακτη ελαφρότητα του είναι. Δηλαδή όταν ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν επιλέξει και το καλύτερο ταίρι και έτσι καταλήγουν να ξενοκοιτάνε.
Και κάπου εδώ ταιριάζει και η πέμπτη αιτία, που είναι η απιστία του καλοκαιριού, η οποία «φέρνει» τα προβλήματα του φθινοπώρου.
Και τέλος, στις διακοπές οι άνθρωποι έχουν άπειρο χρόνο να σκεφτούν στην παραλία τα προβλήματα που θα φέρει ο επόμενος χρόνος στη ζωή τους και τα οποία βουτηγμένοι στη ρουτίνα της καθημερινότητας δεν είχαν χρόνο να τα σκεφτούν.