Νέα έρευνα την οποία καταγράφει ο φυσιολόγος, νευρολόγος James Ives MPsych (Hons) στο news-medical.net, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν τους τελευταίους 3 μήνες του έτους στη Μελβούρνη μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αναπνευστικές ασθένειες όπως είναι το άσθμα.
Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών με επικεφαλής το πανεπιστήμιο La Trobe, ( μελέτη MACS) και διεθνών ερευνητών (μελέτες COPSAC2000 και LISAplus), ανέλυσαν το ομφαλοπλακείο που συλλέχθηκε από εκατοντάδες μωρά που γεννήθηκαν στη Μελβούρνη, ση Δανία και στη Γερμανία.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι όσα μωρά γεννήθηκαν κατά την περίοδο αιχμής της γύρης των φυτών και στα δύο ημισφαίρια, είχαν υψηλά επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) στο αίμα του ομφάλιου λώρου – ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της ανάπτυξης αλλεργικών ασθενειών.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Αναπληρωτής Καθηγητής Bircan Erbas από τη Σχολή Ψυχολογίας και Δημόσιας Υγείας του La Trobe, δήλωσε ότι ο στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί την επίδραση της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα γύρη των φυτών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και αμέσως μετά τη γέννηση.
Όπως είπε ο καθηγητής Erbas, η έκθεση του μωρού στη γύρη των φυτών κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων μηνών μετά τη γέννηση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισης αλλεργικών παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, ενώ σημαντική είναι πιθανόν και η έκθεση κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων σταδίων της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά με υψηλά επίπεδα IgE στο αίμα ομφάλιου λώρου μπορούν να αναπτύξουν αλλεργίες αργότερα στην παιδική ηλικία, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς αυτά τα επίπεδα επηρεάζονται από την έκθεση στη γύρη .
Οι ερευνητές βρήκαν υψηλά επίπεδα IgE στα μωρά που γεννήθηκαν από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο στη Μελβούρνη. Ενώ, τα επίπεδα IgE στα μωρά που γεννήθηκαν στη Γερμανία και τη Δανία ήταν τα υψηλότερα τον Απρίλιο, που είναι η εποχή αιχμής της γύρης στην Ευρώπη. Ωστόσο, διαπιστώθηκε επίσης ότι αν οι γυναίκες είναι έγκυες ολόκληρη τη σεζόν αιχμής της γύρης τότε, αυτό μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στα μωρά.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι σε αυτή την περίπτωση διαπίστωσαν, ότι τα μωρά αυτά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα IgE και αυτό ήταν ένα σημαντικό εύρημα καθώς δείχνει την πιθανή ανάπτυξη ενός ανοσοποίησης. Παραδέχθηκε πάντως, ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα ενώ, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι ερευνητές έχουν εστιάσει στο να προσδιορίσουν τις ακριβείς χρονικές περιόδους που δεν πρέπει να εκτίθενται στη γύρη οι εγκυμονούσες έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα αλλεργιών στα παιδιά που θα γεννήσουν. Τόνισε επίσης, ότι η μελέτη δεν έδειξε ότι όλα τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των περιόδων με υψηλά επίπεδα γύρης, ότι θα αναπτύξουν αλλεργίες ή αναπνευστικές παθήσεις.
Η μελέτη αυτή, συμπλήρωσε, παρέχει νέα στοιχεία στους επιστήμονες τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να προβλέψουν αλλά και να διαχειριστούν ασθένειες όπως το άσθμα, οι οποίες αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, είπε κλείνοντας, ότι αυτή η διαπίστωση ήταν απλά ένα κομμάτι του πάζλ που αφορά αυτές τις παθήσεις και ότι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί και διάφοροι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να καθορίσουν το ποιος τελικά θα εμφανίσει άσθμα ή αλλεργίες κατά τη διάρκεια της ζωής του.