Skip to main content

Η εμμηνόπαυση σχετίζεται άμεσα με τη μυϊκή αδυναμία στις μεσήλικες γυναίκες

Μια πρόσφατη μελέτη της Σχολής Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä διαπίστωσε ότι η εμμηνόπαυση συνδέεται με την καλή λειτουργία και υγεία των μυών, των μεσήλικων γυναικών. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης, ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει την αρνητική εμμηνοπαυσιακή επίδραση στη μυϊκή δύναμη και την κινητικότητα στις γυναίκες ηλικίας 47 έως 55 ετών.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή, ήταν μέρος μιας ευρύτερης μελέτης με την ονομασία ERMA η οποία περιλαμβάνει πάνω από 1.000 γυναίκες ηλικίας 47 – 55 ετών που ζουν στο Jyväskylä της Φινλανδίας. Σε αυτή τη μελέτη, το στάδιο της εμμηνόπαυσης προσδιορίστηκε από τις συγκεντρώσεις ορμονών στον ορό και τα εμμηνορροϊκά ημερολόγια. Περισσότερες από 900 γυναίκες συμμετείχαν στις μετρήσεις της μυϊκής δύναμης, της ισχύος και της ταχύτητας περπατήματος στο εργαστήριο Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä κατά τα έτη 2015-2017.

Σύμφωνα με τη Zoology, Alina Shrourou, BSc, και το άρθρο του Πανεπιστημίου Jyväskylä ( www.jyu.fi) η εμμηνόπαυση εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε ηλικία 51 ετών και οδηγεί σε σταδιακή δυσλειτουργία του αναπαραγωγικού ενδοκρινικού συστήματος. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να χωριστεί σε τρία διαφορετικά στάδια. Κατά τη διάρκεια της προ-εμμηνόπαυσης, ο εμμηνορροϊκός κύκλος σταδιακά γίνεται ακανόνιστος. Αυτό το στάδιο αρχίζει 5-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Η περιμηνόπαυση είναι η μεταβατική περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση, όταν η λειτουργία των ωοθηκών σβήνει αισθητά και οδηγεί σε διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Η μετεμμηνοπαυσιακή περίοδος είναι αυτή που ξεκινά μετά την τελευταία εμμηνόρροια.

Όπως λέει, η έρευνα αυτή έδειξε, ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν χαμηλότερη μυϊκή μάζα και μυϊκή δύναμη από τις γυναίκες που ήταν πριν από την εμμηνόπαυση. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η εμμηνόπαυση επιταχύνει την πτώση της μυϊκής μάζας και δύναμης στις γυναίκες ήδη σε μεσαία ηλικία, λέει ο διδακτορικός φοιτητής Dmitriy Bondarev.

Η μυϊκή αδυναμία επηρεάζει την καθημερινότητα των γυναικών

Η μυϊκή δύναμη είναι βασικός παράγοντας της καθημερινότητα μας. Το να ανέβουμε τις σκάλες, ή το να περπατάμε ακόμα και να καθόμαστε σωστά σε μία καρέκλα χρειάζονται μυϊκή δύναμη. Με τη γήρανση, οι μυϊκές επιδόσεις μειώνονται και έτσι η διατήρηση της καθημερινής λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής μπορεί να διακυβευτεί. Η καλή λειτουργική ικανότητα επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες και υπηρεσίες που προσφέρει η κοινωνία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει τη μείωση των μυϊκών επιδόσεων παρά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες.

Όπως λένε, οι φυσικά ενεργές γυναίκες είχαν μεγαλύτερη μυϊκή απόδοση και καλύτερη κινητικότητα από τις γυναίκες που είχαν γενικά χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας πριν την εμμηνόπαυση. Έτσι, η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, μπορούσε να τους δώσει μεγαλύτερη ικανότητα να αντέξουν τη δυνητική αρνητική επίδραση της εμμηνόπαυσης στις μυϊκές τους επιδόσεις και την κινητικότητα τους.