Skip to main content

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία λόγω των ελλείψεων αίματος

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρά αύριο Τρίτη 18-8-2020 και ώρα 11.30 το πρωί έξω από το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο- ΠΑΣΠΑΜΑ λόγω των σοβαρών ελλείψεων αίματος που υπάρχουν με αποτέλεσμα να ανακοινώσει το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου ότι από αυτή την εβδομάδα οι ασθενείς θα λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες αίματος (1 μονάδα αντί 2 ή 3 που πρέπει).

Το γεγονός αυτό συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους και όχι μόνο την περίοδο του Αυγούστου  και οφείλεται σε κακό προγραμματισμό τόσο του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όσο και του ίδιου του Κρατικού μηχανισμού. Οι ασθενείς προσπαθούν να βρουν οι ίδιοι αιμοδότες, ωστόσο δεν είναι εύκολο και σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαντλητικό να ψάχνουν εναγωνίως.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο- ΠΑΣΠΑΜΑ έχει ενημερώσει με επιστολή του για το θέμα, όχι μόνο το συγκεκριμένο νοσοκομείο αλλά όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όλους τους αρμόδιους φορείς από τις αρχές του μήνα ζητώντας, τη λήψη  βραχυπρόθεσμων μέτρων όπως, επείγον κάλεσμα του γενικού πληθυσμού, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ζουν κάθε Αύγουστο υπό την απειλή γενικότερης έλλειψης αίματος.

Τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο έχουν μία φυσιολογική ζωή και καλή υγεία ΜΟΝΟ όταν μεταγγίζονται συστηματικά με επαρκείς ποσότητες αίματος.

Η έλλειψη αφορά και άλλες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου ιδιαίτερα στον νομό Αττικής αλλά οι πάσχοντες του Παίδων «Η Αγία Σοφία» θα προβούν αρχικά σε αυτή τη μορφή κινητοποίησης αφού εδώ έχει ελαττωθεί να έρχεται και το Ελβετικό αίμα που κάλυπτε αποκλειστικά τις ανάγκες αυτών των πασχόντων.

Ανθή Αγγελοπούλου