Skip to main content

Η σταδιακή ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας εντός της ΕΕ

Τα τελευταία  χρόνια, η φαρμακευτική αγορά παρουσιάζει εικόνα μικρής ύφεσης στην Ευρώπη, λόγω των σημαντικών περικοπών που έχουν γίνει από τις περισσότερες κυβερνήσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, χώρες όπως το γκρουπ των BRICS δείχνουν σημάδια σημαντικής ανάπτυξης της φαρμακευτικής αγοράς σε επίπεδα που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά των ανεπτυγμένων χωρών.

Παρόλα αυτά, η κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμάκων συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα στις ανεπτυγμένες χώρες, γι’ αυτό και οι αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής παραμένουν οι πιο δυνατές στον κόσμο.

Οι αγορές αυτές καταναλώνουν και τα πιο εξελιγμένα και εξειδικευμένα φάρμακα, που είναι συχνά απρόσιτα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο παγκόσμιος φαρμακευτικός κλάδος υπολογίζεται σε €655,222 εκατομμύρια (2013) ενώ, η αμερικανική αγορά είναι με διαφορά η μεγαλύτερη στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς 41%, έναντι του αμέσως επόμενου ευρωπαϊκού, που κυμαίνεται στο 27,4%.

Το 2012 ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ευρώπη επένδυσε σε έρευνα και ανάπτυξη περισσότερα από 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότερα χρήματα δαπανώνται για έρευνα και ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο παράσε οποιονδήποτε άλλο κλάδο  στον κόσμο.

Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον κόσμο και εκτός των άμεσα εμπλεκομένων εργαζομένων σε αυτόν, θεωρείται ότι απασχολεί έμμεσα τον τριπλάσιο αριθμό εργαζομένων.

Στην Ελλάδα η αξία της αγοράς των φαρμάκων υπολογίζεται σε 4,153 εκατομμύρια ευρώ, και στην Κύπρο σε 203 εκατομμύρια ευρώ (τιμές εργοστασίου/ ex-factory prices).

Η συνολική δαπάνη σε επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι περίπου 84 εκατομμύρια ευρώ και στην Κύπρο14 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας φαρμακευτικής έρευνας γίνεται πάνω σε βιο-εφαρμογές (bio-applications), μεθόδους που αποσκοπούν στο να ταιριάξουν συγκεκριμένους διαγνωστικούς δείκτες που είναι διαφορετικοί σε κάθε οργανισμό με κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Η έρευνα πάνω σεβιο-εφαρμογές χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής και απασχολεί κάποιους από τους πιο ικανούς επιστήμονες στον κόσμο.

Η ελληνική φαρμακευτική αγορά τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναπτυχθεί αρκετά. Ο κλάδος βασίζεται σε παραρτήματα πολυεθνικών εταιριών, είτε ανεξάρτητα ή σε συνεργασία  με την μητρική εταιρία.

Κάποιες από τις εταιρίες που εκπροσωπούνται στην ελληνική αγορά είναι οι Boehringer Ingelheim, Novartis, AstraZeneca, Pfizer, Amgen, και άλλες.

Οι εταιρίες αυτές είναι που παρέχουν κατά κύριο λόγο τη χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα.

Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν περίπου 60 εταιρίες με εξουσιοδότηση για την παραγωγή φαρμάκων.

Κάποιες από αυτές είναι οι Adelco, Pharmaten, Elton Chemicals, Lavipharm, Uni-Pharma, Pharmanel, Vianex.Τα φαρμακεία είναι χονδρικά 8600 και οι χονδρέμποροι 120.

Οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκων είναι περίπου 960 εκατομμύρια Ευρώ, οι εισαγωγές όμως ξεπερνούν κατά πολύ αυτό τον αριθμό, στα 2,934 εκατομμύρια.

Η Κύπρος είναι γνωστή για την παραγωγή ποιοτικών φαρμάκων, κυρίως γενόσημων.

Η φαρμακευτική αγορά έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια υιοθετώντας τις τελευταίες εξελίξεις στη φαρμακευτική τεχνολογία και εξάγοντας σκευάσματα σε πάνω από 70 χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Μαυρογένη, στέλεχος της PharmD και μέλος της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης(ΚΕΦΕΑ), υπάρχει σημαντικός χώρος για ανάπτυξη της φαρμακευτικής αγοράς στην Κύπρο και την επέκταση των εξαγωγών σε χώρες που αυτή τη στιγμή η Κύπρος δεν έχει παρουσία.

Οι εξαγωγές της Κύπρου φτάνουν τα 236 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εισαγωγές τα 241 εκατομμύρια ευρώ(2013). Πολλές από τις πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν παρουσία και στην Κύπρο.

Στην πολύδυναμική αυτή αγορά έρχεται να απαντήσει το πρόγραμμα ‘Φαρμακευτική’ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που μέσα σε συνολικά 5 χρόνια, προετοιμάζει επαγγελματίες υγείας δίνοντάς τους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να εισαχθούν και να διαπρέψουν στον φαρμακευτικό κλάδο στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στο τέλος του προγράμματος οι υποψήφιοι δίνουν εξετάσεις πιστοποίησης ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Κύπρο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε πληθώρα τομέων της αγοράς όπως Φαρμακευτική, κατασκευή φαρμάκων, ποιοτικό έλεγχο, έρευνα και ανάπτυξη, κ.ά.

Στην αρχή του προγράμματος δίνεται έμφαση στις βασικές επιστήμες όπως βιολογία, χημεία, βιοχημεία, ανατομία και φυσιολογία, και στη συνέχεια οι φοιτητές εκπαιδεύονται στο σύνολο των φαρμακευτικών επιστημών με τις υψηλότερες τεχνολογικές προδιαγραφές που υπαγορεύει η σύγχρονη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η έμφαση στην τεχνολογία καθιστά το πρόγραμμα ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στον κόσμο και θέτει τις βάσεις για άμεση εισαγωγή στην αγορά εργασίας και την κατάκτηση των πιο επιθυμητών και απαιτητικών θέσεων στον κλάδο.

Πηγές:

European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA)
Cyprus Association of Research and Developement Pharmaceutical Companies (KEFEA)
Exportgate.gr
Invest in Greece
Hellenic Association of Pharmaceutical Companies (SFEE)
European University Cyprus (EUC)

*Περιεχόμενο χορηγού