Skip to main content

Οι θεραπείες άσθματος αποτυγχάνουν σε ασθενείς άνω των 30 ετών

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί δεν είχαν εστιάσει σε αναλυτικά στοιχεία ασθενών με άσθμα όπως είναι η ηλικία ή το φύλο αναφορικά με την επιτυχία ή όχι της θεραπείας που λάμβαναν. Πρόσφατη μελέτη στοιχείων από 1200 ασθενείς που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Colorado των ΗΠΑ, έδειξε ότι οι θεραπεία σε ασθενείς άνω των 30 ετών δεν έχει αποτελεσματικότητα όσο των μικρότερων σε ηλικία.

Τα στοιχεία των ασθενών που μελετήθηκαν, εκ των οποίων οι 680 ήταν γυναίκες, είχαν συμμετάσχει σε έρευνες κατά το διάστημα 1993-2013. Οι 597 ασθενείς ήταν 30 ετών και οι 303 ήταν πάνω από 37 ετών. Από την έρευνα εξαιρέθηκαν οι καπνιστές και οι ασθενείς με παροξύνσεις.

Όπως επεσήμανε ο Πνευμονολόγος και Επικεφαλής της έρευνας, Ryan Dunn, τα άτομα ηλικία άνω των 30 ετών δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία όπως έγινε με άτομα νεαρότερης ηλικίας. Ενώ, παρατήρησαν ότι όσο αυξανόταν το όριο ηλικίας τόσο αυξανόταν και το ποσοστό αποτυχίας της θεραπείας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), η θεραπεία άσθματος σε ασθενείς άνω των 30 ετών δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα όσο των ασθενών σε νεαρότερες ηλικίες.