Μια νέα μελέτη δίνει άλλη προέκταση στις μέχρι σήμερα γνώσεις μας για την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς αναφέρει ότι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ συνδέεται με την άνοια. Η μελέτη έχει τίτλο «Η κατανάλωση οινοπνεύματος και ο κίνδυνος άνοιας» και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».
Σύμφωνα με την Dr Ananya Mandal, MD, η ερευνητική ομάδα Séverine Sabia από το Κέντρο Έρευνας στην Επιδημιολογία και την Υγεία του Πληθυσμού, Université Paris-Saclay στη Γαλλία, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Annie Britton, Mika Kivimäki και Archana Singh-Manoux από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, University College London, UK, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας.
Η νέα μελέτη συμπεριέλαβε 9.087 δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται στο Λονδίνο ηλικίας 35 – 55 ετών και διήρκεσε 23 ολόκληρα χρόνια. Τα αποτελέσματα αυτής, αποκάλυψαν ότι τα άτομα που αποφεύγουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν 1-14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν συνολικά 397 περιπτώσεις άνοιας στα 23 χρόνια παρακολούθησης.
Ωστόσο, όσοι κατανάλωναν πάνω από τις 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Στα άτομα που ξεπερνούσαν τις 14 μονάδες κατανάλωσης αλκοόλ, για κάθε 7μονάδες αύξηση κατανάλωσης την εβδομάδα, αυξανόταν κατά 17% ο κίνδυνος άνοιας, όπως ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο η αποχή όσο και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αν και οι μηχανισμοί που υποκρύπτονται πίσω από αυτό τον κίνδυνο είναι πιθανόν να διαφέρουν στις δύο περιπτώσεις.
Πρόσθεσαν μάλιστα, ότι πολλοί από τους απέχοντες είχαν και άλλες παθήσεις όπως διαβήτης, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία και πιθανότατα αυτές να ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της άνοιας. Όμως το γεγονός ότι είχαν αυτές τις ασθένειες απείχαν από την κατανάλωση αλκοόλ.
Οι ερευνητές κατέληξαν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι αυτά τα ευρήματα ενθαρρύνουν την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την προώθηση της γνωσιακής υγείας σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, δεδομένου κιόλας, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 και η πρόληψη είναι βασική αντιμετώπιση της νόσου. Συμφωνούν ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να μπορέσουν να τροποποιηθούν οι συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ.