Skip to main content

Οι γυναίκες πιο ευάλωτες στην εμφάνιση του συνδρόμου Sjögren

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Sjögren η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ενημερώνει το κοινό για τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή του.

Όπως μας εξηγεί η κα Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., είναι το δεύτερο πιο κοινό συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα μετά την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται εύκολα και γρήγορα τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα το 75% των ασθενών να μην έχει ακόμα διαγνωστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει το Sjogren Europe, παλαιότερα ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος διάγνωσης ενός ασθενή ήταν σχεδόν 6 χρόνια, ενώ σήμερα, ο μέσος χρόνος διάγνωσης είναι 2.8 χρόνια.

Αν και το σύνδρομο Sjögren μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία, είναι συχνότερο στις γυναίκες μέσης ηλικίας και η αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι 9:1. Στις ΗΠΑ, περίπου 1% του πληθυσμού που προσβάλλονται από το σύνδρομο Sjogren είναι γυναίκες και το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με αυτό των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Στην Ελλάδα σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας η συχνότητα του συνδρόμου φτάνει το 1,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Τα συμπτώματα της νόσου

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ κος Αθανάσιος Τζιούφας, αναφερόμενος στα συμπτώματα του συνδρόμου, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια συστηματική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Πολλοί ασθενείς όπως λέει, εμφανίζουν ξηροφθαλμία, ξηροστομία, πόνο στις αρθρώσεις και κόπωση. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες σοβαρές επιπλοκές όπως χρόνιο πόνο, δυσλειτουργία οργάνων, νευροπάθεια και λέμφωμα. Ταξινομείται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές, ανάλογα με το αν εμφανίζεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα. Στο δευτεροπαθές Sjogren, οι ασθενείς πριν να εκδηλωθεί το εν λόγω σύνδρομο πάσχουν ήδη και από άλλο νόσημα του συνδετικού ιστού, όπως π.χ. Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η υπόνοια του συνδρόμου θα πρέπει να τίθεται από κάθε γιατρό (οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, ΩΡΛ, παθολόγο, γενικό ιατρό κ.ά.) που βλέπει έναν ασθενή με έντονη ξηρότητα των βλεννογόνων ή διόγκωση των παρωτίδων και στη συνέχεια, θα πρέπει ο ασθενής να διερευνηθεί για τη διαπίστωση αντικειμενικών σημείων φλεγμονής ή βλάβης των αδένων και να αποκλειστούν άλλα αίτια ξηροστομίας και ξηροφθαλμίας.

Αναφορικά με τη θεραπεία του συνδρόμου, είπε ότι στον ασθενή χορηγούνται ανοσοτροποποιητικά φάρμακα ανάλογα με τη κλινική έκφραση του συνδρόμου και τα όργανα τα οποία προσβάλει.

Έρευνα για το σύνδρομο Sjögren

Στο τμήμα της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝΣ «Λαϊκό» υπό τον καθηγητή κ.Τζιούφα παρακολουθείται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με σύνδρομο Sjögren.

Στο τμήμα αυτό διενεργείτε έρευνα και χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα για την διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου. Επιπλέον διεξάγεται μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την νόσο με τον τίτλο HarmonicSS, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην έρευνα μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 210 7462 513.

Ενώ, όσοι χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη μπορούν να καλέσουν στην Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. τηλ. 210 8237 302, εργάσιμες ημέρες εκτός ΣΚ, και ώρες 10:00 – 20:00 ή να στείλουν e-mail στο [email protected] & στο [email protected]