Skip to main content

Ι. Μιχαλίτσης: Οι μη μεταρρυθμίσεις εμποδίζουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες

Συνέντευξη στην Ανθή Αγγελοπούλου

Ι. Μιχαλίτσης: Οι μη μεταρρυθμίσεις εμποδίζουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες

O Γενικός ∆ιευθυντής της Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, κ. Ιάκωβος Μιχαλίτσης, μιλώντας στο www.naftemporiki.gr επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση μπορεί να φέρει ευκαιρίες παρόλο που το περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι απρόβλεπτο, δυσνόητο, αμφίσημο και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Ενώ, τονίζει ότι ο φυσικός χώρος διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φραμάκων  είναι το Ελληνικό Φαρμακείο.

Η εφαρμογή των πιεστικών μέτρων του Μνημονίου θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική δυσπιστία των διεθνών αγορών προς τη χώρα μας. Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η αντίδραση των αγορών σε σχέση με την Ελλάδα; Θα υπάρξει η αναμενόμενη ανάπτυξη ή θα συνεχιστεί η υπάρχουσα στασιμότητα, η οποία δυστυχώς δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα;

Η προσωπική θεώρηση των πραγμάτων – συμβατή και με την κουλτούρα της Valeant -είναι φύση θέση αισιόδοξη, συνοδευόμενη με την πεποίθηση ότι ευκαιρίες υπάρχουν και στις δυσκολότερες στιγμές για όσους είναι καλά προετοιμασμένοι και με διάθεση να παλέψουν με όρεξη για ένα σκοπό και με πραγματικά ανοικτή προσέγγιση προς το «νέο κανονικό» που διαμορφώνεται. Το νέο περιβάλλον είναι απρόβλεπτο, δυσνόητο, αμφίσημο και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς πως θα «θριαμβεύουμε» μέσα σε αυτό. Εδώ και αρκετά χρόνια η αξιοπιστία της χώρας μας έχει τρωθεί σημαντικά. Τα τελευταία 7 έτη κλιμακώθηκε η αποσάρθρωση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας ενώ ανασχέθηκαν σχεδόν όλες οι μεταρρυθμιστικές / αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Το αντίκτυπο που μεταφέρθηκε στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα είναι πραγματικά σημαντικό συνεπικουρούμενο από το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος από την παρολίγον κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος με τη συνακόλουθη κατάρρευση του  εσωτερικού δανεισμού και τη διαρραγή της πίστης και της εμπιστοσύνης τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις της Ελλάδας με το εξωτερικό. 

Παρ όλα αυτά η συγκυρία δύναται να θεωρηθεί ιδανική φέρνοντας ευκαιρίες για αλλαγή και «μεταμόρφωση». Μεταμόρφωση στη νοοτροπία, στον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, στην εκπόνηση και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην υιοθέτηση χρηστών βέλτιστων πρακτικών διοίκησης.  Το τελευταίο χρονικό διαφαίνεται στροφή στον ρεαλισμό σε συνδυασμό με ολοένα επιταχυνόμενη προσπάθεια υλοποίησης μέτρων. Άνευ απρόοπτου θα ολοκληρωθεί τόσο η υλοποίηση της πρώτης αξιολόγησης που μόλις έκλεισε  όσο και η δεύτερη αξιολόγηση αυτή καθεαυτή, με αποτέλεσμα σημαντικά κονδύλια να ελευθερωθούν και στην πραγματική οικονομία. Η κίνηση αυτή θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για την ανάσχεση των προβλημάτων, της επιδεινούμενης ανεργίας και της ανασφάλειας  και της έλλειψης εμπιστοσύνης. 

Ποιες στρατηγικές κινήσεις πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να επιβιώσει η αγορά της Υγειονομικής Περίθαλψης; Επειδή – κακά τα ψέματα – η μεγαλύτερη πίεση και ανισορροπία θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρούς τριγμούς σε ολόκληρη την Ελληνική αγορά;

Επιτακτική ανάγκη συνιστά η ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος φροντίδας που θα αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας. Παράλληλα και επιπρόσθετα απαιτείται η συνολική συνεργασία όλων των μερών για την ανάδειξη και συνολική βελτίωση και ενίσχυση της αυτοφροντίδας που πραγματικά μπορεί να οδηγήσει σε «μικρά θαύματα» προς την πρόληψη, τη θεραπεία, την αλλαγή του τρόπου ζωής και τελικώς τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με ταυτόχρονη μείωση του κόστους για το σύστημα υγείας. Απαραίτητες προϋποθέσεις επίσης συνιστούν : o εξορθολογισμός των  δαπανών και της δημοσίας διοίκησης, τα αδιάβλητα συστήματα προμηθειών, η καθολική διοίκηση των δημοσίων φορέων υγείας με μοντέλα ιδιωτικού τομέα, η άμεση αποπληρωμή των χρεών, η τήρηση θεσπισμένων ημερομηνιών εξόφλησης υποχρεώσεων του κράτους και η πλήρης υιοθέτηση των συμψηφισμών και των ηλεκτρονικών πληρωμών. 

Καταλήγοντας όμως όπως σε όλα τα πράγματα στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος. Όλα τα ανωτέρω δεν μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον δεν καλυφθούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις σε έμψυχο υλικό που μαστίζουν το σύστημα. 

Πώς μπορεί κατά τη γνώμη σας να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες;

Οι λύσεις είναι λίγο έως πολύ γνωστές και παρουσιάζονται σε κάθε φόρουμ της υγείας τουλάχιστον από το 2010. Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες εμποδίζεται από την μη υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας – όπως και σε κάθε κλάδο της Ελληνικής οικονομίας. Πολλά ψηφισθέντα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά, απαιτείται η πιστή εφαρμογή τους προκειμένου να αποκτήσουν την επιθυμητή πρόσβαση οι ασθενείς στις εν λόγω θεραπείες. Παράλληλα, με τα ανωτέρω μέτρα όμως χρειάζεται και υιοθέτηση στο δημόσιο σύστημα υγείας νέου τρόπου εργασίας και αξιολόγησης, διάρκεια, συνέχεια και συνέπεια, ενώ θα πρέπει το δημόσιο να λειτουργεί με πιο ευέλικτο αξιοκρατικό και επαγγελματικό τρόπο έναντι όλων των εμπλεκομένων μερών. 

Τελικά μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξοικονόμηση πόρων και η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών μέσω των οριζόντιων περικοπών στις τιμές των φαρμάκων, της επιβολής rebate και clawback, της μετατροπής των χρεών του κράτους προς τις επιχειρήσεις σε ομόλογα και τέλος μέσω σημαντικών καθυστερήσεων στις πληρωμές; Μπορούν τα μέτρα που δεν επιτρέπουν στη εταιρεία να «αναπνεύσει» να δημιουργήσουν κέρδος για τον κρατικό μηχανισμό;

Οι μέθοδοι αυτές παρότι τείνουν να μονιμοποιηθούν δεν αντιμετωπίζουν την πηγή του προβλήματος, δημιουργούν στρεβλώσεις και επικαλύπτουν το πρόβλημα ενώ μειονεκτήματα όπως η κακοδιαχείριση, η σπατάλη και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η διαφθορά παραμένουν μη αντιμετωπίσιμα. Με το να μην επιδεικνύει το κράτος την απαιτούμενη προσπάθεια μακρόπνοου σχεδιασμού και περιστολής δαπανών και απλώς, να αναμένει να καλύπτει τα κενά αποκλειστικά με εισπρακτικά οριζόντια μέτρα, απλώς ρισκάρει με τη βιωσιμότητα πολλών προϊόντων κρίσιμων για τη ζωή των ασθενών, και την παραμονή αυτών των προϊόντων σε κυκλοφορία στη χώρα μας. Η φαρμακοβιομηχανία Ελληνική και Ξένη είναι και επιβάλλεται να είναι σημαντικός αρωγός του κράτους στη στήριξη του συστήματος υγείας, αλλά είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί τον μοναδικό πυλώνα στήριξης του.

Κύριε Μιχαλίτση η Valeant Pharmaceuticals International, Inc είναι μια φαρμακευτική εταιρεία διεθνώς καταξιωμένη. Τι δεν γνωρίζει ο κόσμος γι αυτήν;

Ότι είναι ένας από τους πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά δομημένους οργανισμούς παγκοσμίως, αφιερωμένος στην βελτίωση της ζωής των ασθενών διαθέτοντας  ένα ισχυρά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο κορυφαίων παγκόσμιων brands, σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες όπως η οφθαλμολογία η γαστρολογία και η δερματολογία.

Επίσης, στηρίζει στοχευμένα με σημαντικά κονδύλια την έρευνα και την ανάπτυξη σκευασμάτων. Τα άμεσα σχέδια σκευασμάτων για τις Η.Π.Α., περιλαμβάνουν αυτή την στιγμή τουλάχιστον έξι προγράμματα προς άμεση έγκριση από τον FDA και δέκα ενεργά προγράμματα σε φάση ΙΙΙ,  προσφέροντας πολλά υποσχόμενες θεραπείες για το γλαύκωμα και την ψωρίαση. Ενώ, στηρίζεται αποκλειστικά στους ανθρώπους του, προσφέροντας εμπειρίες Ζωής και ευκαιρίες συνεισφοράς και εκμάθησης που δύσκολα μπορούν να αποκτηθούν και μάλιστα σε πολλαπλάσια έτη απασχόλησης σε αντίστοιχες εταιρίες του φαρμακευτικού κλάδου.

Αξίζει να αναφέρω, ότι ως οργανισμός νοιάζεται για το περιβάλλον με την υιοθέτηση των αυστηρότερων προτύπων αειφόρου βιωσιμότητας και ανάπτυξης στα εργοστάσια / γραφεία της.

Και φυσικά, παρέχει ίσες ευκαιρίες και που παρά την λιτή του δομή επιδεικνύει ισχυρό ανθρωπιστικό και κοινωνικό προφίλ σε δράσεις όχι με σκοπό την προβολή αλλά την ουσιαστική παροχή προς την κοινωνία και το περιβάλλον, όπως το  Women Initiative Network (το οποίο ενθαρρύνει τη διασύνδεση γυναικών εντός και εκτός Valeant την εκπαίδευση και την ανάπτυξη αυτών και την ανάδειξή τους σε επιτυχημένες ηγέτιδες αυξάνοντας τη διαφοροποίηση των στελεχών ταλέντων σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού), το Supplier Diversity Program (το οποίο ενθαρρύνει την συμμετοχή μικρών και πολύ μικρών προμηθευτών, προμηθευτών ιδιοκτησίας μειονοτικών ομάδων απομάχων και βετεράνων πολέμου, ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, γυναικεία / νεανική επιχειρηματικότητα κτλ) το Bausch + Lomb Care (πρόγραμμα το οποίο ενίσχυσε μέσω δωρεών χορηγιών υποτροφιών δωρεάν επεμβάσεων δωρεάν εξετάσεων π.χ. πέρυσι πάνω από 125 οργανισμούς σε περισσότερες από 40 χώρες βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους), το Centre of Excellence Program (δημιουργία κέντρων αριστείας όπως προσφάτως στον Καναδά συνεισφέροντας σε υφιστάμενους οργανισμούς υγείας τα μέσα προκειμένου να προάγουν τις υπηρεσίες υγείας), το Aspire Higher (πιλοτικό πρόγραμμα υποτροφιών) κτλ.. Στρατηγική δέσμευση και της τοπικής οργάνωσης αποτελεί η υιοθέτηση των ως άνω ενεργειών και στην Ελλάδα στα πλαίσια της σταδιακής δημιουργίας συνολικού προγράμματος ΕΚΕ και για τη χώρα μας οι οποίες θα πλαισιώσουν τις υφιστάμενες δράσεις που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς.

Θα θέλατε να αναλύσετε τη θέση της Valeant/Pharma Swiss Ελλάδος στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά; Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της και σε ποιους τομείς και ποιες αγορές δραστηριοποιείται;

Η Valeant/PharmaSwiss Ελλάδος ιδρύθηκε το 2005 και, σήμερα, απασχολεί 73 εργαζόμενους συνολικά. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στους χώρους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των προϊόντων OTC & των ΜΗΣΥΦΑ, των ιατρικών εργαλείων και εξαρτημάτων, της δερματολογίας και των οφθαλμολογικών προϊόντων και φαρμάκων, έχοντας επωφεληθεί και ενισχυθεί από την παγκόσμια εξαγορά του ηγέτη της οφθαλμολογίας, της Bausch + Lomb. Διατηρούμε πολλές συνεργασίες με σημαντικές ελληνικές και ξένες εταιρείες δημιουργώντας ουσιαστική προστιθέμενη αξία σε ευρύτατο κύκλο εταιρειών και επαγγελματιών.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός στόχος της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξαγορές για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της;

Στον Ελληνικό χώρο ως μια εταιρεία στα σπάργανα, στο δρόμο μας για την κορυφή λειτουργούμε με πολλαπλές αλλά σαφείς προτεραιότητες και οι κυριότερες αφορούν :

  • Στην παροχή των συνολικά καλύτερων και πιο ολοκληρωμένων λύσεων στους ασθενείς, στους πελάτες μας και κατ’ επέκταση στην κοινωνία 
  • Στην περαιτέρω εδραίωση και ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην Ελληνική Αγορά
  • Στην κατάκτηση της κορυφής σε όλες τις κατηγορίες της οφθαλμολογίας και των OTC Προϊόντων 
  • Στην εδραίωση και διατήρηση της αναγνώρισης μας από το σύνολο του κλάδου ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης

Η εταιρεία επένδυσε ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο στο τομέα των Μη Υποχρεωτικών Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Οι κινήσεις αυτές έγιναν για την ενδυνάμωση του ήδη υπάρχοντος χαρτοφυλακίου σας;

Η εταιρεία από το 2010 επενδύει πραγματικά πολύ σημαντικά κεφάλαια σε σχέση με τις πωλήσεις της στην Ελληνική Αγορά, τόσο στον χώρο του Συνταγογραφούμενου Φαρμάκου όσο και στον χώρο των ΜΗΣΥΦΑ. Παρά το ευμετάβλητο περιβάλλον ο όμιλος της Valeant πιστεύει στην Ελλάδα και στόχος μας είναι η ενίσχυση και εδραίωση μας σε περισσότερες κατηγορίες που θα καλύψουν περισσότερες ανάγκες των ασθενών και των πελατών μας. Με αυτό ως άξονα στρατηγικής ήδη επενδύσαμε και θα επενδύσουμε και στο μέλλον σε υφιστάμενα και νέα στρατηγικά προϊόντα εντός των OTC και ΜΗΣΥΦΑ όπως η πολύ πρόσφατη στρατηγική συνεργασία για το Algon). 

Πρόσφατα επαναφέρατε στην ελληνική αγορά ένα παλιό και πολύ πετυχημένο αναλγητικό φάρμακο το Algon. Από πού ορμώμενος αποφασίσατε μια τέτοια κίνηση;

Συγκερασμός «ψυχρής» επιχειρηματικής λογικής και έντονου ελληνικού συναισθήματος! Το Algon ανήκει στην κατηγορία των αναλγητικών, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατηγορία στα ΜΗΣΥΦΑ στην οποία προφανώς κάθε κορυφαία εταιρεία στον χώρο των OTC επιβάλλεται να έχει παρουσία. Η Valeant τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα έχει αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία στην συγκεκριμένη αγορά μέσω και της δραστηριοποίησης μας επί σειρά  ετών με κορυφαία προϊόντα της κατηγορίας. Το Algon είναι ένα Ελληνικό «καινοτόμο» και ιδιαιτέρως αποτελεσματικό προϊόν που από τη δεκαετία του 1950 «μεγάλωσε» πολλές γενεές Ελλήνων, απολαμβάνοντας για πάνω από 40 σχεδόν χρόνια της καθολικής αποδοχής του κοινού όντας ο ηγέτης της κατηγορίας του, αλλά του αποστερήθηκε η δόξα του για όλους τους λάθος λόγους και που είμαστε βέβαιοι ότι θα ξαναλάμψει και θα εδραιωθεί στη συνείδηση και της νεότερης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κορυφαίο προϊόν, μοναδικός τριπλός συνδυασμός ουσιών με εξαιρετικό προφίλ αποδεδειγμένης ασφάλειας μέσω και της πολυετούς παρουσίας του στην Ελληνική Αγορά. Την έντονη αυτή επιθυμία μας και την ικανότητα μας, διέγνωσε και η Lavipharm και μας εμπιστεύτηκε την πολυετή αποκλειστική προώθηση πώληση και διανομή του Algon με σκοπό να επενδύσουμε σε αυτό, να λανσάρουμε και νέες μορφές και να του προσδώσουμε τη θέση που του ανήκει ! 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σκευασμάτων σας παράγονται στην Ελλάδα. Δεν είναι παρακινδυνευμένο σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία εσείς να επενδύεται στην ελληνική παραγωγή;

Περισσότερο από 60% των σκευασμάτων μας παράγονται στην Ελλάδα. Είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τιμώντας την Ελληνική επιχειρηματικότητα, την ελληνική παραγωγή, τα ελληνικά χέρια και μυαλά που διασφαλίζουν μία σημαντική τεχνογνωσία. Ειδικά η ελληνική παραγωγή φαρμάκων γνωρίζει δικαίως εκπληκτική άνθιση και απολαμβάνει, επίσης δικαίως, καρπούς από την εξωστρέφεια της και την παραγωγή σκευασμάτων για λογαριασμό ξένων εταιρειών, που αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της εμπιστοσύνης τους στην ποιότητα της ελληνικής παραγωγής. «Σε πείσμα των καιρών» έκφραση φορτισμένη με ιδιαίτερο νόημα για την Valeant Ελλάδος, ακόμα και το περσυνό καλοκαίρι με την κρίση στο απώγειο της και την επιβολή capital controls, είμασταν από τις λίγες εταιρείες που όχι μόνο δεν σταματήσαμε καμία μέρα τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της αγοράς αλλά ενισχύσαμε ακόμα και περαιτέρω τις πιστώσεις μας προκειμένου να στηρίξουμε τους συνεργάτες μας, πελάτες, φαρμακοποιούς και οπτικούς.

Ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας όσον αφορά τους ασθενείς; Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι το επικοινωνιακό μοντέλο της εταιρείας επικεντρώνεται ιδιαιτέρως στους ασθενείς. Πιστεύετε ότι μέσω της στενής συνεργασίας σας με τους ασθενείς, θα μπορέσετε να τους προσφέρετε καλύτερες υπηρεσίες;

Σκοπός και λόγος ύπαρξης μίας φαρμακευτικής εταιρίας είναι να προσφέρει το ιδανικό σκεύασμα στους ασθενείς και στους καταναλωτές της. Η ικανοποίηση και αποτελεσματική θεραπεία του ασθενούς είναι αυτή που πρέπει να οδηγεί τις ενέργειες μίας εταιρίας στον χώρο μας. Επομένως η εταιρία μας θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετές καταστάσεις καθημερινότητας και υγείας και παθήσεις όπου η άμεση επικοινωνία με ασθενείς και καταναλωτές και τις ενώσεις αυτών πάντα και μόνον επικουρικά με την επικοινωνία μέσω των επαγγελματιών υγείας, μας βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη των πραγματικών αναγκών και στον σχεδιασμό προϊόντων & γνωρισμάτων αυτών & υπηρεσιών με τελικό γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των ασθενών και της εμπειρίας των καταναλωτών πελατών μας. Παραδεχόμενοι ότι είμαστε ακόμα σε «εμβρυακό στάδιο» ανάπτυξης και μαθαίνοντας καθημερινά τις εμπειρίες μας δουλεύουμε μέσα από αμφίδρομη πραγματική επικοινωνία για να προσφέρουμε περισσότερα.

Καινοτόμα φάρμακα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ποια είναι η αλήθεια για τις καινοτόμες θεραπείες; Γιατί μια κυβέρνηση σε οικονομική ύφεση να επιτρέψει την πρόσβαση των ασθενών; Ένα νέο καινοτόμο φάρμακο θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους για την υγεία;

Αν και καμία οργανωμένη αρχή δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει την στήριξη ενός φαρμάκου με γνώμονα αποκλειστικά το κόστος, βραχυπρόθεσμα μάλλον το κόστος δεν θα μειωνόταν. Ωστόσο, η πολιτεία θα έπρεπε να επενδύει σε αυτές τις κατηγορίες θεραπειών καθώς και πέρα από κάθε κοινωνικό ανθρωπιστικό κίνητρο, η ωφέλεια για το σύστημα υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ιδιωτικό τομέα και το κράτος γενικότερα από την βελτίωση / επανένταξη των ασθενών, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη. Η Valeant επενδύει και σ’ αυτές τις κατηγορίες των καινοτόμων θεραπειών, τόσο απευθείας όσο και μέσω της εμπιστοσύνης κορυφαίων εταιρειών βιοτεχνολογίας και έχει την τύχη να έχει και στο χαρτοφυλάκιο της φάρμακα για σπάνιες παθήσεις όπως τη θεραπεία της χορείας του Huntington, της σοβαρής φλεβοαποφρακτικής ηπατοπάθειας (VOD), της κυστικής ίνωσης κτλ μέσα από τα οποία πραγματικά ενισχύεται περαιτέρω ο στόχος μας για προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο.

Αναφορικά με την απελευθέρωση σημείων πώλησης ΜΗΣΥΦΑ ποια είναι η θέση σας;

Η Valeant Ελλάδας παραμένει απολύτως σταθερή στην πολλές φορές, μέχρι σήμερα, δεδηλωμένη στρατηγική της θέση, σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης των καναλιών διανομής των ΜΗΣΥΦΑ προϊόντων στην Ελλάδα. Η πολιτική της εταιρείας εκφράζεται από την άποψη, ότι ο φυσικός χώρος διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ προϊόντων είναι το Ελληνικό Φαρμακείο, πάντα «από το χέρι» του Φαρμακοποιού.

Ποιες είναι οι νέες στρατηγικές κινήσεις για τη  Valleant Ελλάδας;

Με άξονα στρατηγικής μας τον άνθρωπο και την παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας που βελτιώνουν την ανθρώπινη ζωή, η Valeant/PharmaSwiss Hellas, έχει εισέλθει δυναμικά και στο πεδίο των σπανίων παθήσεων, στοχεύοντας στην εξασφάλιση καινοτόμων θεραπειών στον Έλληνα και την Ελληνίδα ασθενή με δύο νέες στρατηγικές συνεργασίες. Επιπρόσθετα του καινοτόμου φαρμάκου Τetrabenazine για τη θεραπεία της χορείας του Huntington σε ενήλικες, το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Valeant/ Pharmaswiss Hellas, αποτελείται από δύο ακόμα καινοτόμα σκευάσματα σε συνέχεια στρατηγικών συμμαχιών με εταιρείες βιοτεχνολογίας παγκόσμιου κύρους και αναγνώρισης. Μιλάμε για το inhaled Mannitol, το οποίο είναι προϊόν έρευνας και ανάπτυξης της Αυστραλέζικης εταιρείας Pharmaxis και ενδείκνυται για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης (ΚΙ) σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, ως συμπληρωματική θεραπεία στο πλαίσιο βέλτιστου προτύπου φροντίδας. Ενώ, το Defibrotide, το οποίο είναι προϊόν της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Jazz  ενδείκνυται για τη θεραπεία της σοβαρής φλεβοαποφρακτικής ηπατοπάθειας (VOD), γνωστής επίσης και ως αποφρακτικό σύνδρομο των φλεβών του ήπατος (SOS), στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων (HSCT). Να πούμε ότι, η VOD αποτελεί μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων και προσβάλλει τόσο ενήλικες όσο και παιδιά.

Μέσω αυτών των συμμαχιών με εταιρείες όπως η Pharmaxis και η Jazz μας δίνεται η ευκαιρία να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του φαρμακευτικού σκευάσματος Mysimba®, για την Ελλάδα. Το πραγματικά καινοτόμο αυτό σκεύασμα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, για τη διαχείριση του βάρους σε ενήλικες οι οποίοι είναι: παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος – ΔΜΣ – 30 ή και μεγαλύτερο), υπέρβαροι (με ΔΜΣ από 27 έως 30), με σχετιζόμενες με το βάρος επιπλοκές, όπως διαβήτης, μη φυσιολογικά αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Το σκεύασμα θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά όταν θα ολοκληρωθεί από τις αρχές η διαδικασία έγκρισης τιμής, ενώ δε θα είναι ενταγμένο σε καθεστώς αποζημίωσης από το κράτος.Ενώ, με γνώμονα την ενίσχυση της παρουσίας μας σε επιπρόσθετες θεραπευτικές κατηγορίες η Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας, στις αρχές Μαΐου 2016 ανέλαβε την αποκλειστική συμφωνία πώλησης, προώθησης και διανομής του Aripiprazole για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενδυναμώνοντας έτσι την ήδη επιτυχημένη συνεργασία της Otsuka με την Valeant σε άλλεςχώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το Aripiprazole ενδείκνυται στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή. Δέσμευση και στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τη συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, κεφαλαιοποιώντας και την ισχυρή παρουσία της εταιρείας μας στα κανάλια διανομής (φαρμακεία, νοσοκομεία και φαρμακαποθήκες).

Τέλος, προσβλέποντας στην κατάκτηση της κορυφής σε κάθε κατηγορία της οφθαλμολογίας η Valeant μέσω του Οφθαλμολογικού της Division της Bausch + Lomb λανσάρει τους μηνιαίους φακούς επαφής ULTRA. Οι φακοί επαφής ULTRA είναι νέοι επαναστατικοί φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης μηνιαίας αντικατάστασης. Προσφέρουν άριστη οξυγόνωση των ματιών για υγιή και λαμπερά μάτια ενώ χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και διατήρηση της υγρασίας από το πρωί μέχρι το βράδυ διατηρούνται ενυδατωμένοι για έως και 16 ώρες χρήσης. Χαρίζουν άριστη οπτική οξύτητα μέχρι το τέλος της ημέρας, ακόμα και σε χρήστες που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες ψηφιακών συσκευών (κινητό, υπολογιστή, tablet) χαρίζοντας καθαρή και διαυγή όραση, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Είναι σίγουρα οι φακοί επαφής για όσους ζητούν περισσότερα!

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι όραμα μας είναι «Οι άνθρωποί μας και οι συνεργάτες μας δουλεύοντας μαζί να στηρίζουν την κοινωνία για μια καλύτερη ζωή».