Της Ανθής Αγγελοπούλου
Η έλλειψη Αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Σερρών έχει οδηγήσει να βρίσκονται στον αέρα 1123 προγραμματισμένα χειρουργεία (617 Γενικής Χειρουργικής, 337 Ορθοπεδικά, 103 Γυναικολογικά, 31 ΩΡΛ, 25 Ουρολογικά και 10 Οδοντιατρικά για ΑμΕΑ) σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν.Σερρών -ΕΝΙΝΣ.
Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι να προκηρυχθούν 3 θέσεις αναισθησιολόγων, οι 11 Οργανικές θέσεις που κενώθηκαν το 2019 και 2020 και οι 6 θέσεις των ΤΕΠ που κρίθηκαν άγονες. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις το σύνολο του επικουρικού προσωπικού που δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες και να προκηρυχθούν οι θέσεις των γιατρών που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν το 2020.
Γι αυτό καλούν κάθε πολίτη ξεχωριστά, κάθε σωματείο, κάθε σύλλογο σε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Σερρών την Τετάρτη 24/6/2020 και ώρα 13:00 για να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει.
Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών, από τον Μάρτιο του 2020 στο νοσοκομείο έχουν μείνει 3 αναισθησιολόγοι από 8 που υπηρετούσαν μας αρχές του 2019 και από 12 θέσεις που υπάρχουν στον Οργανισμό. Η μείωση του αριθμού των αναισθησιολόγων ήταν γνωστή στις Διοικήσεις του νοσοκομείου και της 4ης ΥΠΕ (τωρινών και προηγούμενων) καθώς, πλην μιας, πρόκειται για συνταξιοδοτήσεις και λήξεις συμβάσεων.
Παρόλα αυτά, έγινε και μια μετακίνηση αναισθησιολόγου τον Φεβρουάριο του 2020 στη θέση του Διευθυντή του ΕΚΑΒ Καβάλας αφήνοντας το νοσοκομείο με 3 αναισθησιολόγους και αναστολή σχεδόν του συνόλου των προγραμματισμένων χειρουργείων. Από τις 3 οργανικές θέσεις που κενώθηκαν μέσα στο 2019-2020 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία, παρόλες τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για αναλογία 1 προς 1 (1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση). Και οι θέσεις που προκηρύχθηκαν το Μάιο του 2019 πάγωσαν με τις εκλογές και επαναπροκυρήχθηκαν το Μάρτιο του 2020.
Η κατάσταση όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΝΙΝΣ, Β. Παπαμιχάλης, είναι τόσο επικίνδυνη που 23 ή 25 Ιουνίου (καθορίζεται αν θα έρθουν με απόσπαση άλλοι δύο αναισθησιολόγοι από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να καλύψουν δύο εφημερίες) το νοσοκομείο μένει και χωρίς εφημερεύοντα αναισθησιολόγο, άρα χωρίς επείγοντα χειρουργεία, χωρίς δυνατότητα για διασωλήνωση ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να διατηρηθούν στη ζωή.
Προβλήματα στις απεικονιστικές εξετάσεις
Επιπλέον, στο νοσοκομείο Σερρών μετά τη συνταξιοδότηση 2 ακτινολόγων από τον Αξονικό στα τέλη του 2019 υπηρετούν 3 γιατροί στο Ακτινολογικό και 2 στον Αξονικό Τομογράφο (η μια γιατρός Επικουρική). Οι 2 γιατροί του Αξονικού καλούνται να καλύψουν έναν τεράστιο όγκο διαγνωστικών εξετάσεων (18.574 Αξονικές το 2019), τόσο ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, όσο και εξωτερικών ασθενών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα όπως λέει, υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους ιδιωτικά είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι, είτε γιατί πρόκειται για καρκινοπαθείς που πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες από 3 αξονικές τομογραφίες κάθε φορά και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα καθώς δεν αποζημιώνονται περισσότερες από 3 Αξονικές Τομογραφίες ενώ, είναι αδιαμφισβήτητη και η ποιότητα στις διαγνωστικές γνωματεύσεις των αξονικών του νοσοκομείου.
Αντίστοιχες δυσκολίες, στην ποσότητα της εργασίας υπάρχουν και στο Ακτινολογικό
Λόγω της υποστελέχωσης τόσο το Ακτινολογικό, όσο και ο Αξονικός πραγματοποιούν εφημερίες μικτές, που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο κάποιες ώρες κάθε ημέρα είναι χωρίς γιατρό στο Ακτινολογικό και τον Αξονικό και για να πραγματοποιηθεί αξονική θα πρέπει να αξιολογηθεί ως επείγουσα από τον εφημερεύοντα κλινικό γιατρό και να κληθεί ο γιατρός του αξονικού. Για την κάλυψη ορισμένου αριθμού εφημεριών έχει αποσπαστεί γιατρός από το ΚΥ Σερρών.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κενωθεί 5 θέσεις γιατρών και προκηρύχθηκε μόλις μια στην τελευταία προκήρυξη σε σύνολο 13 θέσεων στον Οργανισμό.
Ωστόσο, και στις διαγνωστικές εξετάσεις η κατάσταση είναι δύσκολη και γίνεται χειρότερη καθώς με απόφαση του ΕΚΑΒ δε μεταφέρονται ασθενείς για διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας στο ιδιωτικό κέντρο με το οποίο έχει σύμβαση το νοσοκομείο αφού δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο Σερρών. Για να τεθεί πλέον διάγνωση σε ασθενή που με βάση το διαγνωστικό πρωτόκολλο χρειάζεται διενέργεια μαγνητικής ο ασθενής θα πρέπει να μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη με μη προβλέψιμες συνέπειες για την Υγεία του.
Λόγω της υποστελέχωσης των τμημάτων και Κλινικών του νοσοκομείου που οφείλονται άδειες στους γιατρούς από το 2018, το 2017 ή και παλαιότερων ετών.
Με βάση το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα η Διοίκηση έχει ευθύνη το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου να προγραμματίζει να δίνονται οι άδειες που έχουν απομείνει στο προσωπικό. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι πως θα δώσει αυτές τις οφειλόμενες άδειες στα υποστελεχωμένα τμήματα του Νοσοκομείου που οι γιατροί καλούνται να κάνουν 8,9 και 10 εφημερίες τον μήνα;
Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι να προκηρυχθούν 3 θέσεις αναισθησιολόγων, οι 11 Οργανικές θέσεις που κενώθηκαν το 2019 και 2020 και οι 6 θέσεις των ΤΕΠ που κρίθηκαν άγονες. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις το σύνολο του επικουρικού προσωπικού που δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες και να προκηρυχθούν οι θέσεις των γιατρών που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν το 2020.