Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις όσο και τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, αγνοούν τις ιατρικές συμβουλές και δεν κάνουν αρκετή άσκηση. Οι νέες ιατρικές θεραπείες έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να ζήσουν περισσότερο παρά τα προβλήματα υγείας, ωστόσο, αυτό προκαλεί μια αυξανόμενη επιβάρυνση για τα συστήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Plos One και πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, εξέτασε τις συνήθειες άσκησης 3.000 ατόμων από τον γενικό πληθυσμό της Νότιας Αυστραλίας και της Νότιας Βραζιλίας.
«Η έρευνα αξιολόγησε τα οφέλη της άσκησης σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα που ανέπτυξε γι αυτούς ο γιατρός τους», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. David A. Gonzalez-Chica από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Adelaide.
«Υπάρχουν αποδείξεις ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων που πάσχουν ή βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής πάθησης εξαιτίας του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της υψηλής χοληστερόλης, δεν ακολουθούν ένα κατάλληλο πρόγραμμα τακτικής μέτριας ή έντονης άσκησης, για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών ακόμη και της θνησιμότητας» λέει ο Δρ. Gonzalez-Chica.
Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα ζουν περισσότερο – ειδικά σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως η Αυστραλία – αλλά η μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής τους επηρεάζεται δυσμενώς επειδή αποφεύγουν να κάνουν μέτρια ή έντονη άσκηση. Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, συνιστάται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή έντονης φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
«Πολλοί άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακές παθήσεις ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν την κατάσταση εξαιτίας των υφισταμένων προβλημάτων υγείας ασκούνται πολύ λίγο. Η ελαφριά άσκηση όπως μία βόλτα δεν είναι αρκετή. Σύμφωνα με τη μελέτη το περπάτημα για τουλάχιστον 150 λεπτά μια εβδομάδα είναι ωφέλιμο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ακόμα και όταν το άτομο έχει καρδιακή πάθηση».
«Οι θάνατοι λόγω καρδιακών παθήσεων αντιπροσωπεύουν το 31% των θανάτων παγκοσμίως. Ενώ, οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα όπως η Βραζιλία», λέει ο Δρ. Gonzalez-Chica.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το βάρος της καρδιαγγειακής νόσου και των παραγόντων κινδύνου είναι αυξανόμενο και σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι μη μεταδοτικές ασθένειες θα προκαλέσουν συνολική απώλεια 47 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής τις επόμενες δύο δεκαετίες, με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να συμβάλουν σημαντικά σε αυτό.