Skip to main content

Σε επιφυλακή η κυβέρνηση μετά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο έπειτα από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια. Για το λόγο αυτό, αύριο Πέμπτη 11 Ιουνίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική αντιμετώπισης ενδεχόμενης αύξησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο για τους τουριστικούς προορισμούς προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό στήριξης, την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά, την ενίσχυση της δυνατότητας testing, αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά κρούσματα.

Στο μεταξύ τα νέα πολλαπλά κρούσματα έχουν φέρει αντιδικίες και στο στρατόπεδο των ειδικών επιστημόνων με τους μισούς να μιλούν να αναζωπύρωση της 1ης φάσης που δεν την έχουμε ακόμα ξεπεράσει και τους άλλους μισούς να κάνουν λόγο για εμφάνιση 2ου κύματος της πανδημίας. Ενώ, δεν είναι λίγοι κι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν θα έχουμε 2ο κύμα πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα διεθνή site καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού, στις 3 Ιουνίου η χώρα μας είχε μηδενίσει σε κρούσματα και ξαφνικά άρχισε πάλι να καταγράφει διψήφια νούμερα.

Συγκεκριμένα από 15 κρούσματα κατέγραψαν στις 4 και 5 Ιουνίου, 13 στις 6 Ιουνίου, 17 στις 7 Ιουνίου και 52 στις 8 Ιουνίου που τάραξε τα νερά. Στο μεταξύ οι απώλειες ζωών έχουν φτάσει τις 183 ενώ, στα εντατικές έχουμε ακόμα 10 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

Είμαστε ακόμα στο 1ο κύμα της πανδημίας ή έχουμε μπει στο 2ο;

Ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών εμφανίστηκε βέβαιος πως το 1ο κύμα έχει σβήσει στη χώρα μας και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα. Ενώ, επεσήμανε ότι είναι πιθανό και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας αλλά μόνο τοπικές εκρήξεις πανδημίας. 

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, στο ίδιο Φόρουμ, παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν έχει περάσει το πρώτο κύμα, όμως το γεγονός ότι ο κόσμος χαλάρωσε τόσο πολύ απότομα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες 1000 ατόμων σε ένα μπαρ, προκαλεί μεγάλη ανησυχία γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα να γίνει ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα.  Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown και η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά παρόλο που ναι έχουμε μεγάλη διασπορά στα νησιά αν και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι ακόμα καλή. 

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος  Δημόπουλος, θεωρεί ότι συνήθως το 2ο κύμα μιας πανδημίας είναι ηπιότερο και τα μέτρα αποδίδουν και η χώρα μας, όπως λέει, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για το 2ο κύμα καθώς έχουν αυξηθεί οι διαγνωστικές εξετάσεις ενώ παράλληλα μπορεί να έχουμε σύντομα ένα γρήγορο μοριακό τεστ, που θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά αντί για ώρες.

Φόβος για τα εισαγόμενα κρούσματα και τη χαλάρωση των μέτρων

Τα εισαγόμενα όμως κρούσματα φοβάται ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή καθώς και τον λανθασμένο τρόπο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας τα μέτρα. Για παράδειγμα, σε αυτοψία του που έκανε ο ίδιος στα μέσα μαζικής μεταφοράς διαπίστωσε ότι το 20% στο μετρό δεν φορά μάσκα ενώ, ένα άλλο 20% δεν την φορά σωστά αφού η μύτη είναι απ’ έξω. Ανάλογες εικόνες διαπίστωσε και κατά τη διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης στα πλοία, αφού οι επιβάτες μπαίνουν καλύτερα και βγαίνουν μπουλούκια. Για να μην πούμε για να εστιατόρια και μπαρ όπου δεν τηρούνται τα μέτρα όπως είπε.

Ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι το καλοκαίρι πιθανότατα να έχουμε 2ο κύμα και αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα υγειονομικής αποστασιοποίησης θα έχουμε πρόβλημα.

«Όταν ανοίξει η χώρα, θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Εάν εμείς έχουμε χαλαρώσει πολύ από το συνδυασμό αυτών των δύο στοιχείων μπορεί να έχουμε πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

Το Φθινόπωρο πιθανότατα το 2ο κύμα πανδημίας

Ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του υπουργείου Υγείας, Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, τοποθετεί το 2ο κύμα του ιού τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 παραδέχθηκε ότι ο ιός είναι εύκολο να εκτραπεί, παρότι βρισκόμαστε στο καλοκαίρι και έχουμε καλό εξαερισμό , υψηλές θερμοκρασίες και τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα. Και ενώ υπάρχει το καλό σενάριο της πρώτης φάσης της πανδημίας ξαφνικά έχουμε κρούσματα που είναι επίφοβα. Αν δεν καταφέρουμε τώρα να καταστείλουμε τη δράση του ιού και έχουμε μεγάλες διασπορές το καλοκαίρι, θα είναι δύσκολο μετά να ελέγξουμε την κατάσταση.

Η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων επισημαίνει, ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στον πανικό, παρόλο που φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα με τα εισαγόμενα κρούσματα. Όπως λέει, είναι απαραίτητο να επανέλθουν οι ζωές μας στην πρότερη καθημερινότητα τους, ωστόσο, δεν πρέπει να βγάλουμε από τη ζωή μας τις αποστάσεις, τις μάσκες και το πλύσιμο των χεριών, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε.

Ξέχωρα πάντως από το τι πιστεύουν οι επιστήμονες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την πανδημία την Ελλάδα, η αναζωπύρωση των τελευταίων ημερών έστειλε στο νοσοκομείο 2 έγκυες και 1 μικρό παιδάκι. Η ξαφνική χαλάρωση των μέτρων δείχνει απειλητική όχι μόνο για τους ηλικιωμένους πλέον, αλλά και για νέους ενήλικες και παιδιά. Πολλά από τα νέα κρούσματα αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά επαφή με ήδη γνωστό κρούσμα. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών.