Skip to main content

Τα φάρμακα της χολιστερόλης πιθανότατα βοηθούν και στην αποφυγή των εγκεφαλικών

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και του Ερευνητικό Κέντρο INSERM, μελέτησαν 7.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 74 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία με στατίνες η φιβράτες, προκειμένου να δουν τα οφέλη η μη της λήψης αυτών των σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal», η λήψη των δύο αυτών θεραπειών απέφερε πιθανότητα τη μείωση των εγκεφαλικών σε ποσοστό 34%. Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε από τη μελέτη, η οποία διήρκεσε για 9 συνεχόμενα έτη, μόνο 292 άτομα είχαν πάθει εγκεφαλικό και 440 άτομα  κάποια καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει να γίνουν εκτεταμένες μελέτες επί του θέματος καθώς, αυτά τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως η λήψη στατινών και φιβρατών μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, έδειξε όμως ότι υπάρχει θετική συσχέτιση. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η έρευνα δεν βρήκε ανάλογη θετική συσχέτιση των φαρμάκων για την χοληστερίνη, με την μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο και για έμφραγμα σε βάθος χρόνου.