Skip to main content

Πως ξεχωρίζει μία βακτηριακή αμυγδαλίτιδα από τη λοιμώδη μονοπυρήνωση

Έρευνα που έγινε από του επιστήμονες στο νοσοκομείο  St. George’s του Λονδίνου, εξέτασε κατά πόσο μπορούν άμεσα οι γιατροί να ξεχωρίσουν μία βακτηριακή αμυγδαλίτιδα από τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στη μελέτη πάνω από 100 άτομα διαγνωσμένα με λοιμώδη μονοπυρήνωση και 100 άτομα με βακτηριακή αμυγδαλίτιδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης στα άτομα που η διάγνωση ήταν βακτηριδιακή αμυγδαλίτιδα, ο συνολικός αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων που είχαν πολύ  αυξημένος, έφτανε στα 16.560 λευκά/μικρολίτρο από ότι στους ασθενείς με λοιμώδη μονοπυρήνωση που ήταν 11.400 λευκά/μικρολίτρο.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος ήταν σημαντικά πιο μεγάλος στα άτομα με λοιμώδη μονοπυρήνωση (6.490 λεμφοκύτταρα/μικρολίτρο) από ότι σε όσους είχαν βακτηριδιακή αμυγδαλίτιδα (1.590 λεμφοκύτταρα/μικρολίτρο).

Η τιμή λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων ήταν κατά μέσο όρο 0,54 στους ασθενείς με μονοπυρήνωση και 0,1 στους ασθενείς με βακτηριδιακή αμυγδαλίτιδα.

Βασιζόμενοι στα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όταν η τιμή αυτή είναι άνω του 0,35 τότε στο 90% των περιπτώσεων η διάγνωση είναι λοιμώδης μονοπυρήνωση. 

Όταν οι τιμές λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων είναι ίσες ή κάτω του 0,35 τότε, η διάγνωση στο 100% των περιπτώσεων δεν αφορά τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Με απλά λόγια οι ερευνητές συστήνουν να βασίζονται οι γιατροί για τη σωστή διάγνωση στις τιμές λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων πριν προβούν σε πιο δαπανηρές εξετάσεις, όπως τα τεστ αντισωμάτων, προκειμένου να αποκαλύψουν αν πρόκειται για λοιμώδη μονοπυρήνωση. Μια απλή εξέταση αίματος που δείχνει τις τιμές λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων μπορούν να βοηθήσουν σε μια πολύ καλή διάγνωση.