Τα αποτελέσματα ενός πανευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Ενημέρωση και βαθμός ικανοποίησης από τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές στη σχιζοφρένεια: Αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας ασθενών και φροντιστών», ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας – European Psychiatric Association (EPA) που διεξήχθη 1 – 4 Απριλίου στη Φλωρεντία.
Στην έρευνα συμμετείχαν 166 ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια και 468 φροντιστές ανθρώπων με σχιζοφρένεια, από την ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας αγοράς Fieldwork International (θυγατρική της Ipsos MORI) και διερευνήθηκαν ο βαθμός ενημερότητας, τα συναισθήματα και οι προτιμήσεις ασθενών και φροντιστών σχετικά με τη θεραπεία.
Η έρευνα διεξήχθη σε 12 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία και ΗΒ), και ανέδειξε τους κύριους παράγοντες που επιβαρύνουν τους φροντιστές, όπως τις συνέπειες της νόσου στην καθημερινότητα, την πιθανότητα υποτροπής και επακόλουθης νοσηλείας και την ανάγκη υποστήριξης πέραν της φαρμακευτικής αγωγής.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια φαίνεται να χρειάζονται καλύτερες επιλογές αναφορικά με τη θεραπεία τους.
Το 94% των φροντιστών δήλωσαν ότι πρέπει να υπενθυμίζουν στον άνθρωπο του περιβάλλοντός τους που υποφέρει από τη νόσο τη λήψη της θεραπείας του, ενώ, το 49% ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.
Επίσης, σχεδόν 1 στους 4 ασθενείς δηλαδή ένα ποσοστό 23%, δήλωσε δυσαρέσκεια από την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, ενώ 14% των ασθενών δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι.
Επίσης το 27% των ασθενών θεωρεί ότι δεν τέθηκαν υπόψη τους όλες οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και 1 στους 5 (21%) δεν έκανε κάποια συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό του για τις εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσε να έχει αναφορικά με τη θεραπεία.
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στη ζωή των ανθρώπων που υποφέρουν από σχιζοφρένεια και των φροντιστών τους, και σήμερα υπάρχει μια πληθώρα επιλογών μεταξύ αγωγών που χορηγούνται καθημερινά, και αγωγών μακράς δράσης που χορηγούνται κάθε 15 ή 30 μέρες ή ακόμα και ανά 3 μήνες.
Τι γνωρίζουμε για τη σχιζοφρένεια
Πρόκειται για μια πολύπλοκη και χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου, στην οποία τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και να επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής ενός ατόμου. Επηρεάζει άτομα από όλες τις χώρες, κοινωνικο-οικονομικές ομάδες και πολιτισμούς. Ο επιπολασμός της είναι παρόμοιος σε όλο τον κόσμο – σχεδόν ένα άτομο στα 100 θα αναπτύξουν σχιζοφρένεια πριν φτάσουν την ηλικία των 60, με τους άνδρες να κινδυνεύουν να προσβληθούν λίγο περισσότερο. Δεν υπάρχει ένα μόνο αίτιο για τη σχιζοφρένεια. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν από κοινού στην ανάπτυξη της ασθένειας. Τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να καθίστανται σημαντικοί. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορούν να περιλαμβάνουν παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, απουσία συναισθηματικής αντίδρασης, κοινωνική απόσυρση/κατάθλιψη, απάθεια και έλλειψη κινήτρου ή πρωτοβουλίας. Η σχιζοφρένεια είναι συνήθως μια δια βίου κατάσταση, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ότι η βέλτιστη θεραπεία είναι ο συνδυασμός αντιψυχωσικών φαρμάκων με ψυχοθεραπεία, ψυχο-εκπαίδευση και αυτοβοήθεια. Η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με σχιζοφρένεια ώστε να απολαμβάνουν μια ικανοποιητική, καλή ζωή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει επιστροφή στην εργασία ή τις σπουδές, ανεξαρτησία και κοινωνικές σχέσεις, που με τη σειρά τους μπορεί να συμβάλλουν στην ανάρρωση.