Αίσθημα αηδίας και φόβου προκαλούν οι αράχνες στους ανθρώπους σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε 252 εθελοντές από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αντιδράσεις των εθελοντών όταν έβλεπαν στην οθόνη τους εικόνες των αραχνών ήταν πολύ γρήγορες, γεμάτες φόβο ή αίσθημα αηδίας, όπως οι βελόνες και οι μύγες.
Όπως λένε οι ειδικοί οι άνθρωποι ανέκαθεν τρόμαζαν στην ιδέα της αράχνης. Μάλιστα η αραχνοφοβία, μία από τις πιο κοινές φοβίες στους ανθρώπους, που χρονολογείται από τα πρώτα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης στην Αφρική, όπου υπήρχαν αράχνες με πολύ ισχυρό δηλητήριο πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ο λόγος ήταν οι δηλητηριώδεις αράχνες που ήταν θανατηφόρες ή άφηναν κάποιον ανίκανο για πολύ καιρό αν τον τσιμπούσαν.