Ερωτήματα εγείρει η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμών οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους παρότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι έλεγχοι μέσω των DRG’s.
Όπως επισημάνθηκε στο 11ο συνέδριο MedTech από το γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) η αύξηση των ληξιπρόθεσμών οφειλών των νοσοκομείων από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Απρίλιο του 2025 ανήλθε στα περίπου στα 500 εκ ευρώ με τις συνολικές οφειλές να ανέρχονται στα 1,6 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι πως έφτασαν από 340 εκατ. ευρώ το 2019 στα 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε στη «Ν» ο κ. Μαριάκης, οι οφειλές των νοσοκομείων στους προμηθευτές το Δεκέμβριο του 2024 ήταν 1,164 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο του 2025 ανήλθαν στα 1,65 δισ. ευρώ. Μειωθήκαν το Μάιο στα 1,6 δισ. ευρώ (τα 600 εκατ. περίπου εξ αυτών αφορούν τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα) με μια μικρή πληρωμή 52 εκατ. ευρώ και έκτοτε οι προμηθευτές αναμένουν.
Διαβεβαιώσεις από το υπουργείο
Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους συμφώνησε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί παρά την αύξηση των πρώτων μηνών του έτους λόγω της εφαρμογής των DRGs με την επιβάρυνση 200-300 εκ. ευρώ. Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός στην μετάπτωση του συστήματος αλλά διαβεβαίωσε ότι έχει πλέον ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ήταν κάτι αναμενόμενο και ότι είχε ενημερώσει σχετικά τους θεσμικούς φορείς. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει πλέον ροή πόρων στα νοσοκομεία και τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί ενώ όπως σημείωσε ο ετήσιος στόχος είναι να κλείσει το ΕΣΥ στα 800 εκ. ευρώ.
Παρόλα αυτά ο κ. Μαριάκης επιμένει ότι υπάρχει ακόμα κενό, καθώς όπως επισημαίνει αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει τις πληρωμές ο ΕΟΠΥΥ μέσω των DRG’s όμως το ερώτημα είναι πως θα πληρώνεται ο κλάδος με την εφαρμογή μητρώων για τους διαγωνισμούς της ΕΚΑΠΥ καθώς υπάρχει φόβος για νέες καθυστερήσεις με την αλλαγή στο σύστημα παραγγειολειψίας.
Οι επιστροφές
Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο θέμα είναι η «επιστροφή προϊόντων λίγο πριν λήξουν». Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του Μαρτίου 2025, «οι διανομείς των ΙΠ είναι υποχρεωμένοι να αποσύρουν από τους πελάτες τους τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που ανακαλούνται ή που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν εντός εξαμήνου και να εκδίδουν υποχρεωτικά πιστωτικό τιμολόγιο». Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι στο υπουργείο έχουν αποδεχθεί ότι είναι λάθος να επιστραφεί το προϊόν επειδή λήγει σε 6 μήνες και να πιστωθεί και ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Παρόλες τις υποσχέσεις ουδείς έχει κάνει κάποια ενέργει διόρθωσης μέχρι στιγμής.