Αποθέματα σε τρόφιμα, νερό, πετρέλαιο, καύσιμα και φάρμακα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας, αποφάσισε να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, πανδημίας ή φυσικής καταστροφής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΕ, κατά τη διάρκεια σημαντικών διακοπών ρεύματος, φυσικών καταστροφών, συγκρούσεων ή πανδημιών, η πρόσβαση σε βασικά αγαθά – όπως τρόφιμα, νερό, πετρέλαιο, καύσιμα και φάρμακα – είναι ζωτικής σημασίας. Η Επιτροπή έχει προτείνει δύο στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν αυτήν την πρόσβαση κατά τη διάρκεια κρίσεων. Μια στρατηγική αποθήκευσης της ΕΕ και μια στρατηγική ιατρικών αντιμέτρων.
Η στρατηγική αποθήκευσης γίνεται η πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για τη δημιουργία αποθεμάτων.
Βασικές δράσεις της στρατηγικής περιλαμβάνουν:
· τη δημιουργία ενός δικτύου αποθήκευσης της ΕΕ με τις χώρες της ΕΕ για τη διασφάλιση της συνεργασίας και του συντονισμού
· τον εντοπισμό ελλείψεων και επικαλύψεων σε αποθέματα
· την επέκταση των αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ
· την ενίσχυση των μεταφορών και της εφοδιαστικής για ταχεία αντιμετώπιση κρίσεων
· την προώθηση πολιτικοστρατιωτικών, δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και διεθνών συνεργασιών
· την πρόσβαση σε ιατρικά εργαλεία που σώζουν ζωές σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Η στρατηγική για τα ιατρικά αντίμετρα επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη, την παραγωγή, την ανάπτυξη και την προσβασιμότητά τους, με δράσεις που περιλαμβάνουν:
· την προώθηση εμβολίων κατά της γρίπης, αντιβιοτικών για την αντιμικροβιακή αντοχή, αντιιικών φαρμάκων και τη βελτίωση της πρόσβασης σε χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά αντίμετρα
· την ενίσχυση των πληροφοριών και της επιτήρησης
· την επιτάχυνση της καινοτομίας
· την εξασφάλιση κλιμακωτής παραγωγής
· τη βελτίωση της πρόσβασης και της ανάπτυξης φαρμάκων
· την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας και της διατομεακής συνεργασίας
Αυτές οι δύο προτάσεις αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Ένωσης Ετοιμότητας που στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αναδυόμενες απειλές. Αυτό συμβαίνει καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει ολοένα και πιο σύνθετες
κρίσεις και προκλήσεις, από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έως τις απειλές στον κυβερνοχώρο, την κλιματική αλλαγή και τις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές.
Όπως ανέφερε η επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων, Χάτζα Λάχμπιμπ, απειλές όπως μια στρατιωτική εισβολή ή μια πανδημία αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν πλέον μακρινούς κινδύνους.
Η ΕΕ σκοπεύει μέχρι το 2026 να δημιουργήσει ένα Κέντρο Κρίσιμων Πρώτων Υλών για την κοινή αγορά αγαθών. Επίσης, θα καταρτίσει μια λίστα φαρμάκων και ιατρικών τεχνολογιών που θα ιεραρχηθούν για αποθήκευση ή κοινή προμήθεια.
Σύμφωνα με την Επίτροπό μέσω ενός προγράμματος δανειοδότησης που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα ενθαρρυνθούν μικρές επιχειρήσεις ή νέες βιομηχανίες να αναπτύξουν καινοτόμα φάρμακα και ιατρικές τεχνολογίες γι’ αυτό θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός στα 200 εκατομμύρια ευρώ έως το 2027.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής ετοιμότητας της ΕΕ, οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχεδιασμό για το πως πρέπει οι κυβερνήσεις να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσια υγείας, όπως για μια πανδημία, ή στη αντιμικροβιακή αντοχή αλλά και σε πιθανές χημικές, πυρηνικές ή βιολογικές απειλές.