Τις προϋποθέσεις για την παραλαβή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στο σπίτι, το ποια σκευάσματα και για ποιες παθήσεις έχουν επιλεγεί, ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ σε Ενώσεις, Συλλόγους και Ομοσπονδίες ασθενών προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους.
Με αφορμή την έναρξη της υπηρεσίας «Αποστολή Φαρμάκων Κατ’ Οίκον» από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ο Οργανισμός έστειλε ενημέρωση για το πως μπορούν οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στο σπίτι τους. Ο ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζει ότι η υπηρεσία αυτή είναι εντελώς δωρεάν και αφορά τα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης και όσα εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.
Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί ο ασθενής να μπει στην πλατφόρμα www.eopyy.gov.gr να επιλέξει τον σύνδεσμο «Παραλαβή ΦΥΚ» και να πατήσει «Αποστολή κατ’ οίκον» ή «Σύνδεση μέσω Taxisnet». Στη συνέχεια συνδέεται με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet και συμπληρώνει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμό του, πλήρη διεύθυνση, e-mail & κινητό τηλέφωνο μέσω των οποίων θα του ζητηθεί επιβεβαίωση εγγραφής. Με την «Αποστολή κατ’ οίκον» δεν θα χρειάζεται πλέον να επισκέπτεται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Να θυμίσουμε ότι η αποστολή των φαρμάκων ΦΥΚ κατ΄οίκον έχει δοθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας στην εταιρεία Unilog ΤΟΥ Κ. Λιναρδάκη η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας έχει πιστοποίηση μέσω ΕΟΦ και αδειοδότηση για αποθήκευση και διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων με ρητή τήρηση όλων των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων φύλαξης, μεταφοράς και ελέγχου θερμοκρασίας όπως ορίζεται στη νομοθεσία και τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΦ και αναμένει την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου. Ωστόσο, εκτός από την εταιρεία μεταφοράς στο «παιχνίδι» της διακίνησης των ΦΥΚ μπαίνουν και τα ιδιωτικά φαρμακεία με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνει προ ημερών ότι 70.000 σκευάσματα θα διακινούνται στο άμεσο μέλλον μέσω της εταιρείας μεταφοράς και των ιδιωτικών φαρμακείων με στόχο να σταματήσουν οι ατελείωτες ουρές και η ταλαιπωρία εκατοντάδων των ασθενών έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Άρης Αγγελής με ομάδα ειδικών (5 φαρμακοποιοί & 3 γιατροί) αξιολογούν τη λίστα των ΦΥΚ με επιστημονικά αλλά και οικονομικά κριτήρια προκειμένου να δουν ποια σκευάσματα πρέπει να παραμείνουν σε αυτήν.