Η χρήση νερού υψηλής πίεσης μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που προκαλεί η μεγάλη καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, διατηρώντας καλύτερα την ικανότητα εκσπερμάτισης απ’ ό,τι η κλασική θεραπεία με λέιζερ, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία.
Η τεχνική έχει παρόμοιες εκβάσεις με την επέμβαση με λέιζερ. Εκτελείται με τη βοήθεια ρομπότ, γεγονός που αυξάνει την ακρίβειά της και μειώνει τις παρενέργειες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU 2025) στη Μαδρίτη.
Η μελέτη WATER III βασίστηκε σε μία τεχνική που αποκαλείται Aquablation και προς το παρόν συνιστάται από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (EAU) για τη μικρού και μεσαίου μεγέθους καλοήθη υπερπλασία (αδένωμα) του προστάτη.
Στη μελέτη αξιολογήθηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της σε μεγάλου μεγέθους αδενώματα του προστάτη, σε σύγκριση με τις επεμβάσεις με λέιζερ. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη συχνότητα παρενεργειών των επεμβάσεων, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων.
Τη μελέτη διεξήγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς από τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Πόσο συχνή είναι
Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι η πιο συχνή πάθηση του προστατικού αδένα στους ηλικιωμένους άνδρες. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία. Προσβάλλει το 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών, αλλά πάνω από το 80% στις ηλικίες άνω των 70 ετών. Παρότι δεν είναι κακοήθης κατάσταση, προκαλεί σημαντικά προβλήματα ούρησης στους πάσχοντες και υπονομεύει την ποιότητα ζωής τους.
Καθώς αυξάνεται το μέγεθος του προστάτη, συμπιέζει την ουρήθρα με συνέπεια συμπτώματα, όπως η συχνουρία, η αδύναμη ροή ούρων, η νυκτουρία, η επιτακτική ανάγκη για ούρηση και η διαφυγή ούρων. Όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματά αυτά, οι άνδρες μπορεί να χειρουργηθούν. Αυτό συνήθως γίνεται με ηλεκτρόδιο με μορφή αγκύλης (loop) ή με λέιζερ που εκτέμνουν/εξαχνώνουν τον περιττό προστατικό ιστό για να απελευθερωθεί η ουρήθρα.
Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση αποτελεί συχνή παρενέργεια των επεμβάσεων για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Κατ’ αυτήν, το σπέρμα απελευθερώνεται στην ουροδόχο κύστη, αντί να διέλθει από το πέος. Μολονότι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν συνιστά απειλή για την υγεία, μπορεί να υπονομεύσει τη σεξουαλική ικανοποίηση και τη γονιμότητα.
Η νέα μελέτη
Η τεχνική Aquablation είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, που χρησιμοποιεί ριπές νερού υψηλής πίεσης, υπό ρομποτική καθοδήγηση και απεικόνιση με υπερήχους, για να εντοπιστεί και να καταστραφεί ο περιττός προστατικός ιστός.
Η μέθοδος συγκρίθηκε με καθιερωμένες επεμβάσεις με λέιζερ για τον προστάτη (μέθοδοι HoLEP και ThuLEP), με τις οποίες διασπάται ή εξαχνώνεται το αδένωμα του προστάτη.
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 202 άνδρες με μεγάλους προστάτες (μεταξύ 80 και 180 κ.ε.). Λίγο περισσότεροι από τους μισούς υποβλήθηκαν στην θεραπεία με aquablation και οι υπόλοιποι σε θεραπεία με λέιζερ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 3 μήνες τους ασθενείς τους, καταγράφοντας τα περιστατικά παλίνδρομης εκσπερμάτισης και ακράτειας ούρων. Κατέγραφαν επίσης τη σοβαρότητα των ουρολογικών συμπτωμάτων τους.
Από τους 89 άνδρες που ήταν σεξουαλικά ενεργοί, παλίνδρομη εκσπερμάτιση εκδήλωσε το μόλις 15% όσων έκαναν θεραπεία με aquablation, έναντι του 77% όσων έκαναν θεραπεία με λέιζερ.
Αντίστοιχα, ακράτεια ούρων είχε το 9% όσων έκαναν τη θεραπεία με τις ριπές νερού και το 20% όσων έκαναν θεραπεία με λέιζερ. Η βραχυπρόθεσμη βελτίωση των συμπτωμάτων και οι παρενέργειες των θεραπειών ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο ομάδων.
Προκλήσεις και υποσχέσεις
«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η θεραπεία με aquablation υπόσχεται πολλά ως εναλλακτική λύση στις θεραπείες με λέιζερ για τους άνδρες με μεγάλα αδενώματα προστάτη. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους είναι φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας, αλλά μετά την επέμβαση οι ασθενείς αυτοί βλέπουν με ικανοποίηση ότι απαλλάσσονται από τα συμπτώματα και από τα φάρμακά τους. Το γεγονός ότι η μέθοδος διατηρεί με αποτελεσματικότητα την ικανότητα εκσπερμάτισης αποτελεί πρόσθετο όφελος για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή», δήλωσε ο Dr. Manuel Ritter, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
«Η μη φυσιολογική εκσπερμάτιση αποτελεί πολύ συχνή επιπλοκή μετά από τις επεμβάσεις για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η πρόκληση είναι να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων των ασθενών και της διατήρησης της εκσπερμάτισης», σχολίασε ο Dr. Cosimo De Nunzio, αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.
Και συνέχισε: «Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους άνδρες που προτιμούν να δουν ελάχιστο έως μηδαμινό αντίκτυπο στην σεξουαλική ζωή τους μετά τη θεραπεία. Γι’ αυτούς τους άνδρες, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι πολύ ελπιδοφόρα. Ωστόσο η περίοδος παρακολουθήσεως των τριών μηνών είναι πολύ σύντομη. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, στις οποίες μάλιστα θα εισαχθούν και ασθενείς με χρόνια κατακράτηση ούρων ή ουροκαθετήρα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη τους. Οι μακροχρόνιες μελέτες πρέπει επίσης να διερευνήσουν αν με την τεχνική aquablation μειώνονται τα επίπεδα του PSA στο αίμα και αν βελτιώνεται ο ρυθμός ροής των ούρων».
Σύμφωνα με το χειρουργό ουρολόγο Δρ Ηρακλή Πούλια, τ. διευθυντή Ουρολογικής Κλινικής Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείο ΕΕΣ, τ. πρόεδρο Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, «η τεχνική aquablation είναι εγκεκριμένη από το 2017 στις ΗΠΑ από τον FDA.
Συνιστάται από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία από το 2020 για τα μικρά και μεσαία αδενώματα του προστάτη ενώ τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει την επέμβαση εκλογής για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και είναι σε εξέλιξη πολλές μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση».