Τα «μεγάλα όπλα» βάζει στη μάχη για την προσέλκυση κλινικών μελετών το υπουργείο Υγείας, καθώς εκτός των αυτοτελών γραφείων στα νοσοκομεία, οι νέοι διοικητές θα κρίνονται και από το πόσες μελέτες προσελκύουν.
Διοικητές νοσοκομείων που θα κριθούν και με βάση το πόσες κλινικές μελέτες έχουν προσελκύσει, Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των αυτοτελών γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, Εθνικό Μητρώο Ψηφιακής Έρευνας μέσα στο 2026 και ψηφιακή πλατφόρμα όπου όλη η κοινότητα των κλινικών μελετών, είναι μερικά από τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει το υπουργείο Υγείας με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Κλινικές Δοκιμές στην Ελλάδα», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι εταιρείες δαπάνησαν 47 δισ. ευρώ για κλινικές μελέτες στην Ε.Ε. από τα οποία η Ελλάδα πήρε μόλις 128 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο ένα 0,27%.
Προς 600 κλινικές μελέτες το 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, το 2024 οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα ήταν 564 από 267 το 2023, ενώ το 2025, παρόλο που έχουμε μόνο στατιστικά στοιχεία δυο μηνών, φαίνεται ότι θα προσεγγίσουμε τις 600. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλουν και οι νέοι διοικητές νοσοκομείων που θα κληθούν να εκπληρώσουν ορισμένους στόχους βάση συμβολαίου για την προσέλκυση κλινικών μελετών. Επίσης ο υπουργός τόνισε ότι επιβάλλεται να μειωθεί η περίοδος εγκρίσεων διότι αν έχουμε καθυστερήσεις οι εταιρείες θα στραφούν σε άλλες χώρες.
Για το ίδιο θέμα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος επισημαίνει ότι οι κλινικές μελέτες αποτελούν σοβαρό μοχλό ανάπτυξης για την επιστήμη και την οικονομία και συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για παράδειγμα, η συμμετοχή ασθενούς σε μελέτη γονιδιακής θεραπείας για τον καρκίνο εξοικονομεί από το ΕΣΥ 70.000 ευρώ ετησίως. Επιπροσθέτως, οι ασθενείς πέραν της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις συμμετέχουν στις αποφάσεις για τη διαχείριση της νόσου τους. Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ένα ανταγωνιστικό κόμβο «hub» Έρευνας και Ανάπτυξης, με εστίαση στην κλινική έρευνα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.