Στην ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων, με αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στοχεύει η μεγάλη μεταρρύθμιση που δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Με άξονα την «Ατζέντα 2030», περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στο υγειονομικό μοντέλο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
Οι 6 προτεραιότητες
Στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με άξονα την Ατζέντα 2030, εντάσσονται οι αλλαγές που προωθούνται στο υγειονομικό μοντέλο λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, θέτοντας έξι βασικές προτεραιότητες:
1. Την αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Την αλλαγή του παρωχημένου μοντέλου λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων. Δίνουμε έμφαση στον εξορθολογισμό στην οικονομική διαχείριση και τη διοικητική λειτουργία τους, με στόχο την αύξηση της πληρότητας και των εσόδων τους, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων, που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για την ικανοποίηση των αναγκών του προσωπικού των Ε.Δ..
3. Την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των Στρατιωτικών Ιατρών, του Νοσηλευτικού και του παραϊατρικού προσωπικού μέσα από ένα νέο πλαίσιο, που ενισχύει την επαγγελματική και την επιστημονική τους εξέλιξη, την εκπαίδευση και την οικονομική τους αποζημίωση.
4. Την ενίσχυση της διακλαδικότητας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανορθολογικής κατανομής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
5. Τη δημιουργία και λειτουργία νέων πρότυπων υγειονομικών και προνοιακών δομών, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.
6. Τη συνεχή στήριξη της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από τη στελέχωση με στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό δεκάδων δομών υγείας του ΕΣΥ, κυρίως σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο σύστημα εφημεριών, αλλά και με τη διάθεση μέσων των Ε.Δ. για επείγουσες αεροδιακομιδές από όλη τη χώρα.
Οι βασικές αλλαγές με το νομοσχέδιο
Α. Για τη βελτίωση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων
Τίθενται ξεκάθαροι και διαφανείς κανόνες στη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα οικονομική τους αυτοτέλεια, με πρόβλεψη συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων, κατάρτιση λογιστικού σχεδίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος, καθιέρωση υποβολής χρηματοοικονομικών καταστάσεων (προϋπολογισμός, απολογισμός κ.ά.), θέσπιση ετήσιου ελέγχου από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και καθιέρωση διακλαδικών προμηθειών υγειονομικού υλικού.
- Θεσπίζεται η δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, με αποζημίωση του προσωπικού.
- Εισάγεται η εφαρμογή του συστήματος κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών, με εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης και επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής.
- Επιταχύνονται και απλουστεύονται οι διαδικασίες για την εξόφληση των δαπανών, τη συνταγογράφηση και την παροχή φαρμάκων.
- Καθιερώνεται η διανυκτέρευση των Στρατιωτικών Φαρμακείων και η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους για τα εν ενεργεία στελέχη και τις οικογένειές τους.
- Καθιερώνονται στο πλαίσιο διαρκούς αξιολόγησης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων η υιοθέτηση δεικτών ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, κατά τα διεθνή πρότυπα.
Με τον τρόπο αυτό εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται η λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στις τρέχουσες και στις μελλοντικές ανάγκες, διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους και επιτυγχάνονται μεγάλες οικονομίες κλίμακος.
Β. Για τη βελτίωση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο προσωπικό των Ε.Δ..
- Εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ιατρού από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Διευρύνεται το δικαίωμα των στρατιωτικών για διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και συνταγογράφηση φαρμάκων σε Δημόσια νοσοκομεία, Νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία.
- Δίνεται η δυνατότητα νοσηλείας και χειρουργικών επεμβάσεων στελεχών των ΕΔ σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν.
- Θεσπίζεται η παροχή πρόσβασης στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών όχι μόνο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
- Απλουστεύεται η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης υγειονομικών δαπανών των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα την άμεση αποζημίωσή τους.
- Προβλέπεται η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε στελέχη με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
- Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης δελτίων ταυτότητας Έλληνα πολίτη στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός των υπηρεσιακών τους δελτίων. Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των ένστολων.
- Προβλέπεται η χορήγηση απαλλαγής από την εργασία μετά από την εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης, για την εξομάλυνση της οικογενειακής ζωής των στρατιωτικών και την ουσιαστική επάνοδο στην υπηρεσιακή αποστολή τους.
- Δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολόγησης από τις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές, χωρίς την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ληπτών υγείας.
- Προβλέπεται η κάλυψη οδοιπορικών εξόδων των στελεχών που έχει προγραμματιστεί να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλης φρουράς, από αυτή στην οποία υπηρετούν.
- Προωθούνται αλλαγές στη στρατολογική παρακολούθηση των ΑμεΑ. Διευκολύνεται η χορήγηση των στρατολογικών ευεργετημάτων, δηλαδή της απαλλαγής και της μειωμένης θητείας, σε ΑμεΑ καθώς και στους συγγενείς τους.
- Αντικαθίσταται ο αναχρονιστικός θεσμός «της αδυναμίας για κάθε εργασία» ως προϋπόθεση χορήγησης των στρατολογικών ευεργετημάτων με την αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, όπως πιστοποιείται από τα ΚΕΠΑ.
- Γίνονται πλέον αποδεκτές οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ και δεν παραπέμπονται εκ νέου τα ΑμεΑ σε στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές.
Γ. Για το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό Προσωπικό
- Αναγνωρίζεται έμπρακτα η προσφορά των στρατιωτικών ιατρών, του νοσηλευτικού και του παραϊατρικού προσωπικού, μέσα από ένα πλαίσιο που ενισχύει την επαγγελματική και την επιστημονική τους εξέλιξη, την εκπαίδευση και την οικονομική τους αποζημίωση.
- Διασφαλίζεται η οικονομική αποζημίωση για την εργασία πέραν του τακτικού ωραρίου.
- Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα και ενισχύεται η επιστημονική τους δραστηριότητα.
- Αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της έλλειψης μελών διδακτικού ερευνητικού προσωπικού των Ανωτάτων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων και την αξιοποίηση των ακαδημαϊκών και πρακτικών γνώσεων των Αξιωματικών μέσω της καθιέρωσης του θεσμού των μελών στρατιωτικού ερευνητικού προσωπικού.
- Καταπολεμούνται παθογένειες όπως η απόκτηση ειδικότητας στρατιωτικού ψυχολόγου σε ποσοστό 174% των θέσεων και η απόκτηση ειδικότητας στρατιωτικού κτηνιάτρου σε ποσοστό 183% των θέσεων.
- Προωθείται η ουσιαστική αύξηση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν απορροφημένο στη διοικητική απασχόληση και όχι με τη θεραπεία ασθενών.
- Παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος, υπό προϋποθέσεις, στους υγειονομικούς αξιωματικούς.
- Καθιερώνεται ο θεσμός της άγονης ιατρικής ειδικότητας και μειώνεται ο χρόνος αναμονής για την έναρξη της ιατρικής ειδικότητας, με εξορθολογισμό των διαδικασιών, ώστε να πάψει σύντομα να υφίσταται έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες και πλεονάζων ιατρικό προσωπικό σε άλλες.
- Συστήνεται ειδικότητα Επαγγελματία Οπλίτη Διασώστη.
- Θεσμοθετείται η λειτουργία Σχολείου Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Οπλιτών Υγειονομικού.
- Προωθείται ο εξορθολογισμός στη στελέχωση Βρεφονηπιακών Σταθμών από αξιωματικούς που κατά προτεραιότητα είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Δ. Για τις νέες δομές και υπηρεσίες που δημιουργούνται
- Δημιουργούνται νέες πρότυπες υγειονομικές δομές, όπως το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος, το οποίο θα είναι εναρμονισμένο με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ για την παροχή πιστοποιημένων πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης.
- Βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση σε ευάλωτες ομάδες.
- Προβλέπεται μεταξύ άλλων η λειτουργία οδοντιατρείου ΑμεΑ με την παρουσία αναισθησιολόγου.
- Λειτουργία δομών Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ενήλικα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Πέρα από τα παιδιά ΑμεΑ των στελεχών των ΕΔ, δίνουμε πρόσβαση και στα παιδιά άλλων δικαιούχων, σε ποσοστό 30%.
- Λειτουργία Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους απόστρατους στο ΝΙΜΙΤΣ, καθώς και Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιών.
- Εισάγονται διευκολύνσεις για τις οικογένειες στελεχών που έχουν μέλη με δυσίατες ή ανίατες παθήσεις ή άτομα με αναπηρία.
- Ενισχύεται το πλαίσιο για την απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αναπηρία και συγγενών τους.
Ε. Για την ενίσχυση της διακλαδικότητας
- Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ανορθολογικής κατανομής προσωπικού και της έλλειψης διακλαδικότητας με την πρόβλεψη για διακλαδική στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων (401 ΓΣΝΑ, 424 ΓΣΝΕ, 404 ΓΣΝ, ΝΝΑ, ΝΝΚ, 251 ΓΝΑ).
- Δίνεται η δυνατότητα για αξιοποίηση πλεονάζοντος προσωπικού μιας ειδικότητας σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου κλάδου, καθώς και μετάθεσης ιατρών της ΕΛΑΣ, του ΠΣ και του ΛΣ – ΕΛΛ. ΑΚΤ σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
Διαβάστε επίσης:
Ν. Δένδιας: Έχουμε κτηνιάτρους στον στρατό, 183% πάνω από την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση