Skip to main content

Μετ’ εμποδίων η πρόσβαση των Ελλήνων στα καινοτόμα φάρμακα

(ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Την μεγαλύτερη καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων καταγράφει η Ελλάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ αφού σύμφωνα με τη νέα μελέτη της EFPIA χρειάζονται κατά μέσο όρο 654 ημέρες.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα της φετινής μελέτης της EFPIA (2020-2023) καθώς όπως ανέφερε όπως αναφέρθηκε ο διευθυντής Market Access του ΣΦΕΕ Χρίστος Γεωργακόπουλος, στο 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit, που διοργάνωσε ο ΣΦΕΕ, για να συζητηθούν τα προβλήματα και να κατατεθούν λύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας από τα 173 φάρμακα που έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, μόλις τα 75 είναι διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς.

Πάνω από τα μισά δεν έρχονται στη χώρα

Το 55% των νέων φαρμάκων δεν έρχονται τελικά στη χώρα μας, ενώ πλέον η καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες και καινοτόμες θεραπείες έχει φτάσει κατά μέσο όρο στις 654 ημέρες, δύο μήνες παραπάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως εξήγησε το 2023 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε περίπου σε 7 δισ. ευρώ. Δεδομένου πως η χώρα μας έχει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη από τη δαπάνη αυτή τα 3,5 δις ευρώ τα πλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία μέσω των αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), ενώ η συνεισφορά της πολιτείας ήταν 2,8 δις. ευρώ και 700 εκατ. η συμμετοχή των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2020 μέχρι τα τέλη του 2023 εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό ΕΜΑ 329 νέα σκευάσματα εκ των οποίων τα 221 ανήκαν στα καινοτόμα. Από αυτά καινοτόμα πρωτότυπα ήταν 43 και αποζημιώθηκαν και στην ελληνικά αγορά ενώ από τα υπόλοιπα 178 που δεν αποζημιώνονταν στην Ελλάδα μόνο 35 είχαν πάρει τιμή και μόνο 5 από αυτά τα 35 ήταν καινοτόμα. Από τα υπόλοιπα 143 θα μπορούσαν κι άλλα 46 να γίνουν διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία η επιστημονική υπεύθυνη της ΕΣΑμεΑ Φανή Προβή εξήγησε ότι 39,5% των ασθενών στερήθηκε τη θεραπεία του τουλάχιστον μια φορά, το 40% δεν κατάφερε να κάνει απαραίτητες εξετάσεις και το 34% στερήθηκε τα φάρμακα που είχε συστήσει ο γιατρός του.