Αύξηση των δοτών και των μεταμοσχεύσεων κατέγραψε η Ελλάδα το 2024 με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται και το 2025. Την ίδια στιγμή η ΗΔΙΚΑ ετοιμάζει αποστολή sms στους πολίτες για εγγραφή στο Μητρών Εθελοντών Δοτών.
Σύμφωνα τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, το 2024 ήταν έτος ρεκόρ για τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα και ευελπιστεί, όπως είπε, ότι θα έχουμε τις ίδιες καταγραφές και το τρέχον έτος.
Συγκεκριμένα, το 2024 είχαμε 151 μεταμοσχεύσεις νεφρών, 123 μεταμοσχεύσεις νεφρών από ζώντα δότη, 52 μεταμοσχεύσεις ήπατος, 2 μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντα δότη, 23 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, 12 πνεύμονα, 2 διπλές μεταμόσχευσεις νεφρού – ήπατος και 2 διπλές καρδιάς – πνεύμονα. Συνολικά είχαμε 367 μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντες και ζώντες δότες και η Ελλάδα από τους 4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανήλθε στους 10,6 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Στόχος είναι να φτάσουμε τους 20 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Για το 2025 (μέχρι 15 Απριλίου) έχουμε 53 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 26 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη, 18 ήπατος, 4 καρδιάς, 2 πνεύμονα. Συνολικά έχουμε 103 μεταμοσχεύσεις.
Το υπουργείο προκειμένου να βοηθήσει τη σωστή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Μεταμόσχευσης έκανε 8 νέες προσλήψεις συντονιστών στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμόσχευσης (ΕΟΜ) και 20 προσλήψεις για τη στελέχωση νοσοκομείων. Επιπλέον, ο ΕΟΜ έλαβε χρηματοδότησης 2 εκατ. ευρώ για τις προσλήψεις και 2 εκατ. ευρώ για το πληροφοριακό σύστημα που χρειάζεται.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι ανανεώθηκε η θητεία του προέδρου του ΕΟΜ, Γιώργου Παπαθεοδωρίδη διότι είναι εξαιρετικό το έργο του και έπρεπε να αναγνωρισθεί. Και τέλος ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα μέσω της ΗΔΙΚΑ οι πολίτες θα λάβουν sms για να μπουν στο myhealth app να κάνουν εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών.
Ο πρόεδρος του Ωνάσειου νοσοκομείου καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας, Ιωάννης Μπολέτης, επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό στις μεταμοσχεύσεις είναι να συνεχιστεί η συμμαχία του υπουργείου Υγείας με το νοσοκομείο, το Ίδρυμα Ωνάση και τον ΕΟΜ καθώς θα προσφέρει στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων ενώ τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η ενημέρωση του κοινού. Ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΜ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα με δύσκαμπτους οργανισμούς όπως ο ΕΟΠΥΥ που πρέπει να ξεπεραστούν.
Τέλος, αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, οι ομιλητές εξήγησαν ότι η χώρα μας πάει πολύ καλά στο θέμα αυτό λόγω της δουλειάς που έχει κάνει το ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ της αείμνηστης Μαριάννας Βαρδινογιάννη και το πανεπιστημιακό ίδρυμα του καθηγητή Αιματολογίας Σπυρωνίδη στην Πάτρα.
Μύθοι και αλήθειες για τη μεταμόσχευση
Τα ταμπού που πρέπει να ξεπεραστούν, τα λάθη στην επικοινωνία αλλά και το πως γίνεται η όλη διαδικασία μιας μεταμόσχευσης ήταν το θέμα στο οποίο εστίασε η προϊσταμένη του ΕΟΜ Γιούλη Μενουδάκου. Όπως εξήγησε η αξιολόγηση του δότη μετά το θάνατο για το αν τα όργανα είναι μεταμοσχεύσιμα μπορεί να διαρκέσει και 24 ώρες διότι χρειάζονται πολλές εξετάσεις. Επίσης, όπως είπε η επιλογή του λήπτη γίνεται μέσω αλγορίθμου και για να γίνει η όποια παράκαμψη πρέπει να δικαιολογιέται από εξετάσεις.
Η γνώση και η ενημέρωση δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία
Στη μάχη που δίνουν οι ασθενείς για να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής μέσω της μεταμόσχευσης αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Μωρέλλας, υπεύθυνος Επικοινωνίας του Τομέα Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση επισημαίνοντας ότι «η γνώση και η ενημέρωση δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, κυβέρνηση, επαγγελματίες υγείας και δημοσιογράφοι πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά για να καταφέρουμε να επιτύχουμε την αλλαγή συμπεριφοράς στους συνανθρώπους μας. Μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς και όλοι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστούμε το πολύτιμο δώρο της μεταμόσχευσης, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η μεταμόσχευση και τι προσφέρει όπως εξήγησε.