Skip to main content

Η έλλειψη ύπνου είναι αρνητική για την υγεία

Η 3η Παρασκευή του Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Ημέρα ύπνου αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Και αυτό είναι η αλήθεια καθώς και νεότερη μελέτη που έγινε από το ινστιτούτο Finnish Institute of Occupational Health με επικεφαλής την ερευνήτρια Tea Lallukka, και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, ανέδειξε για μια ακόμη αφορά ότι η έλλειψη ύπνου είναι καταστροφική για την υγεία μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η λίγες ώρες ύπνου μας εξαντλεί τόσο που είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε στις εργασιακές μας υποχρεώσεις, ενώ ακόμα και οι περισσότερες ώρες ύπνου δεν είναι ότι καλύτερο, καθώς οι ώρες ύπνου είναι τελικά συγκεκριμένες.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 3.760 γυναίκες και άντρες από τη Φινλανδία και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που είχαν κοιμηθεί λιγότερο από 5 ώρες ή περισσότερο από 10 ώρες τη μέρα εμφάνιζαν τι περισσότερες πιθανότητες να ζητήσουν αναρρωτική άδεια λόγω κάποιας ασθένειας από εκείνους που τηρούσαν ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου 7 με 8 ώρες ημερησίως.

Συγκεκριμένα όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, οι άντρες που είχαν καλύτερη απόδοση και λιγότερες αναρρωτικές κοιμόντουσαν 7,8 ώρες και οι γυναίκες 7,6 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ένας καλός ύπνος πρόσδιδε στο άτομο καλύτερη λειτουργία μνήμης, τον βοηθούσε να έχει σωστό σωματικό βάρος και το κυριότερο είχε λιγότερα σημάδια στρες. Αντίθετα τα άτομα που είχαν έλλειψη ύπνου είχαν πρόβλημα παχυσαρκίας ακόμα και διαβήτη, ενώ είχε παρατηρηθεί ότι δεν είχαν πνευματική διαύγεια.

Όπως λένε οι ειδικοί, ο παράγοντας υγείας είναι άρρηκτα δεμένος με τον καλό και σωστό ύπνο και όχι απαραίτητα με τον πολύ. Αναφέρουν μάλιστα ότι έρευνα που είχε γίνει το 2013 από το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, είχε δείξει ότι η υπερβολή στον ύπνο, δηλαδή πάνω από 10 ώρες είχε συνδεθεί με νοσήματα όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα εγκεφαλικά και καρδιακά νοσήματα. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που έγινε εστιάζοντας στις απουσίες από την εργασία και είχε πολύ ενδιαφέρον σύμφωνα με του ερευνητές.