Skip to main content

Άλματα της τηλεϊατρικής εν μέσω πανδημίας

Η ψηφιακή υγεία έχει την τιμητική της αφού η πανδημία έχει εκτοξεύσει την χρησιμοποίηση των εξ αποστάσεως ιατρικών υπηρεσιών.

Στο Consumer Electronics Show, που διεξήχθη πριν από λίγο καιρό στο Λας Βέγακς, παρουσιάστηκαν μία σειρά από εργαλεία που διευκολύνουν τις online ή τηλεφωνικές ιατρικές επισκέψεις, καθώς και κάθε είδους βιοϊατρικών υποδοχέων και συσκευές που επιτρέπουν στους ασθενείς να αποφύγουν τον συνωστισμό των αιθουσών υποδοχής στα ιατρεία.

Η ζήτηση για υπηρεσίες τηλεϊατρικής αναμένεται να αυξηθεί κατά 64% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Frost & Sullivan, αυξάνοντας την ανάγκη για πρακτικές και αποτελεσματικές πλατφόρμες επικοινωνίας και ιατρικών συσκευών για χρήση από τους ιδιώτες.

«Μάθαμε ότι το να περνάς χρόνο στις αίθουσες αναμονής με άλλους ασθενείς είναι προβληματικό και οι άνθρωποι αναζητούν άλλα μέσα για να λάβουν ιατρική φροντίδα», σημειώνει ο Σμάρι Καμάρ, γιατρός γενικής ιατρικής και δημιουργός του MedWand, ενός εργαλείου που επιτρέπει στον ασθενή να μετρήσει ο ίδιος την πίεση, την θερμοκρασία κλπ και να μεταβιβάσει τα αποτελέσματα απευθείας μέσω υπολογιστή. Θα εγκαινιαστεί αυτήν την χρονιά.

Η πανδημία έδειξε τεχνολογικά κενά, όπως το γεγονός ότι ορισμένοι ασθενείς απλώς δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, τονίζει ο Σαμίρ Καμάρ, που θα παρουσιάζει την εφαρμογή του στο Consumer Electronics Show.

«Ενα από τα βασικά προβλήματα είναι η δυσκολία της εξέτασης ενός ασθενούς εξ αποστάσεως», λέει στο AFP.

Πολλές επιχειρήσεις ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, όπως στηθοσκόπια, ωτοσκόπια, πιεσόμετρα και οξύμετρα. Αλλά πρέπει να αποδείξουν υψηλή ακρίβεια για να τύχουν της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.

Ανάμεσα στις άλλες συσκευές που παρουσιάζονται στο Λας Βέγκας, εργαλεία που επιτρέπουν την παρακολούθηση της υγείας των ηλικιωμένων από το σπίτι ή εργαλεία που μπορούν να φορεθούν σαν μπρασελέ, για την ανίχνευση των πρώτων ενδείξεων νόσου.

Στην εργασία

Η ζωή στην εργασία επίσης πλαισιώνεται με έξυπνα θερμόμετρα, με καθαριστές του αέρα ή ρομπότ σε ρόλο απολυμαντή.
«Τρελές συσκευές, όπως οι προσωπικοί καθαριστές του αέρα, που πριν από έναν χρόνο θα τις θεωρούσαμε περιττές, θα εξετασθούν με μεγάλο ενδιαφέρον φέτος», εκτιμά ο Ρίτσαρντ Γουίνδσορ, αναλυτής ειδικός στις τεχνολογίες που λειτουργεί το Radio Free Mobile.

Αλλο σημαντικό στοιχείο για τις εξ αποστάσεως ιατρικές υπηρεσίες: η διαχείριση των ιατρικών δεδομένων και η χρησιμοποίηση εργαλείων ανάλυσης για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων, είτε πρόκειται για την Covid-19 ή για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με την Μπετίνα Εξπερτον, γενική διευθύντρια της πλατφόρμα ψηφιακής υγείας Humetrix.

Αν όλο και περισσότεροι ασθενείς στρέφονται προς την τηλεϊατρική, «ο γιατρός ίσως να μη έχει δει ποτέ στο παρελθόν τον ασθενή. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο»

Η εταιρεία Humetrix έχει αναπτύξει σειρά εφαρμογών για τα κινητά που επιτρέπουν την πρόσβαση στα δεδομένα του ασθενή με ένα απλό κλικ.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη στους ιδιώτες, αλλά και στους ασφαλιστές, και χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει την αξιολόγηση των κινδύνων για τους ασθενείς, για παράδειγμα, για εκείνους που έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Η Axion Research, εταιρεία με έδρα το Τόκιο, έχει αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων για ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρκίνοι ή το Αλτσχάιμερ, χάρις σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χαρτογραφεί την κατάσταση της υγείας των ασθενών.

Αλλη τάση είναι η χρησιμοποίηση εργαλείων που αρχικά είχαν αναπτυχθεί για την διατήρηση της φόρμας, παρά για ιατρικούς σκοπούς, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μέρντοκ, της Accenture. «Εχουμε πλέον έξυπνα ρολόγια και άλλες συσκευές που παρακολουθούν τους σφυγμούς σας, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα και άλλα, και προσφέρουν πληθώρα δεδομένων» που μπορούν να είναι χρήσιμα στους γιατρούς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP