Skip to main content

Η έλλειψη ύπνου βλάπτει σοβαρά την οικονομία

Από τη έντυπη έκδοση

Των Νατάσας Στασινού και Αγγελικής Κοτσοβού

Αν ρωτήσουμε έναν ειδικό ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία, θα μιλήσει πιθανότατα για το πολιτικό ρίσκο, τη στροφή στον εμπορικό προστατευτισμό ή τα επίμονα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

Υπάρχει όμως και ένα πρόβλημα που στοιχίζει στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη πολλά δισεκατομμύρια ετησίως και ελάχιστα αναφέρεται στις οικονομικές αναλύσεις: αυτό του ύπνου.

Στις ΗΠΑ, αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες η έλλειψη ή οι διαταραχές ύπνου έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» με σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο, γι’ αυτό και η 17η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου».

Έρευνα της Rand Europe έρχεται να μετρήσει και τον οικονομικό αντίκτυπο, με τα ευρήματά της να είναι αποκαλυπτικά του σύγχρονου άκρως αγχωτικού τρόπου ζωής και των παρενεργειών του.

Οι βασικές αιτίες

H έρευνα προσδιορίζει πολλούς παράγοντες ως υπαίτιους για την έλλειψη ύπνου, από τις ανησυχίες για τα προβλήματα της οικογένειας ή την οικονομική κατάσταση έως το στρες για τις απαιτήσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, την απουσία φυσικής άσκησης και την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Ο παράγοντας που ξεχωρίζει, όμως, είναι αυτός της εργασίας, καθώς η φύση του επαγγέλματος επηρεάζει τα επίπεδα άγχους, καθορίζει το πόσο κουραζόμαστε και πόσο ελεύθερο χρόνο διαθέτουμε.

Όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την νύχτα έχουν 13% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που κοιμούνται επτά με εννέα ώρες, καθώς εμφανίζουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Επιπλέον η αϋπνία «σκοτώνει» τη δημιουργικότητα και την ικανότητα καινοτομίας και μας καθιστά λιγότερο παραγωγικούς.

Στην Κίνα

Στην έρευνα της Rand δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για την Κίνα, την πολυπληθέστερη οικονομία του πλανήτη.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του Κρατικού Νοσοκομείου της Σένζεν αποκάλυψε ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού της φημισμένης για τους γρήγορους ρυθμούς πόλης (που φιλοξενεί εμπορικούς, χρηματοοικονομικούς κολοσσούς και τεχνολογικές start ups) πάσχει από κάποιας μορφής διαταραχή ύπνου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Asia Times, το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει αντιμετωπίσει πολλά σχετικά περιστατικά, με ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών να είναι παιδιά.

Παράλληλα μελέτη του Chinese Sleep Research Society αποκάλυψε ότι σχεδόν το 30% του πληθυσμού στην κυρίως Κίνα υποφέρει από διαταραχές ύπνου.

Στατιστικά

Στις ΗΠΑ το οικονομικό κόστος (σε όρους επιβάρυνσης του συστήματος υγείας και μειωμένης παραγωγικότητας) υπολογίζεται ότι ανέρχεται έως και τα 411 δισ. δολ. ετησίως (ή από 1,56% έως 2,28% του ΑΕΠ).

Το κόστος για την Ιαπωνία είναι μικρότερο σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή 138 δισ. δολάρια ετησίως, αλλά ελαφρώς υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,86% έως 2,92%).

Ενώ στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη χάνονται ετησίως 1,23 εκατ. εργάσιμες ημέρες εξαιτίας των διαταραχών ύπνου, στην Ιαπωνία χάνονται κατά μέσο όρο 604.000 εργάσιμες ημέρες ετησίως.

Η εικόνα είναι κάπως καλύτερη στον Καναδά (όπου χάνονται 87.000 εργάσιμες ημέρες ετησίως, με τον οικονομικό αντίκτυπο να ανέρχεται έως και τα 21,4 δισ. δολάρια ετησίως ή στο 0,85% με 1,56% του ΑΕΠ), όπως και στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.

Στη Βρετανία, όπου χάνονται 207.000 εργάσιμες ημέρες ετησίως, το οικονομικό κόστος υπολογίζεται σε 1,36% έως 1,86% του ΑΕΠ ή 40 δισ. στερλίνες (49,5 δισ. δολ.).

Στη Γερμανία η αϋπνία «τρώει» 209.000 εργάσιμες ημέρες και το 1,02% έως 1,56% του ΑΕΠ.