Skip to main content

Ξεπερνούν τα €800 εκατ. τα χρέη των μικροβιολογικών clawback

Οι πάροχοι ζητούν το όριο του προϋπολογισμού να οριοθετηθεί πάνω από €600 εκατ., ώστε να μην καταρρεύσει η ρευστότητα του κλάδου τα επόμενα χρόνια

Clawback της τάξεως του 15% έως 40% ανά κατηγορία δαπάνης καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι μικροβιολογικών και διαγνωστικών εξετάσεων με τα χρέη να ξεπερνούν τα €800 εκατ. Για τον λόγο αυτόν συνεχίζουν την απεργία στην περιφέρεια και τη μη παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ ζητούν θεσμοθέτηση του clawback στο 5%.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναγνώρισε χθες ότι έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες ρευστότητας τα μικροβιολογικά, αλλά είπε ότι το υπουργείο έχει λάβει μέτρα για το clawback και κακώς συνεχίζεται η απεργία των διαγνωστικών.

Τις επόμενες ημέρες η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και εκπρόσωποι του κλάδου, θα καταθέσει τον υπουργό τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για τη μείωση του clawback των διαγνωστικών εξετάσεων. Οι πάροχοι ζητούν θέσπιση ορίου στο clawback και να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ την ευθύνη κάλυψης του προϋπολογισμού του πέραν αυτού του ορίου. Όπως αναφέρουν, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών τους από το 2013-2022 καθώς και το τρέχον clawback, για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, προστέθηκαν επιπλέον €15 εκατ. στον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων. Έτσι ο κλειστός π/υ για τις διαγνωστικές εξετάσεις έτους 2022 διαμορφώθηκε στα €482εκατ. Η ζήτηση όμως για το 2022 προσδιορίζεται περίπου στα €680 εκατ. και το clawback πάνω από 25%, ενώ συσσωρευτικά ο κλάδος χρωστάει σε καταλογισμούς πάνω από €800 εκατ.

Με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό και την αύξηση εξετάσεων το 2023, απόρροια του Long Covid, το clawback θα διαμορφωθεί στο 30-32% αν δεν ενισχυθεί πέραν των €467,5 εκ..

Το υπουργείο Υγείας πρότεινε να τεθεί ως έτος αναφοράς το 2022 που προβλέπεται η ζήτηση να πλησιάσει τα €640 εκατ. και οι πάροχοι ζητούν το όριο του προϋπολογισμού να οριοθετηθεί πάνω από €600 εκατ., ώστε να μην καταρρεύσει η ρευστότητα του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, το clawback του 2023 ανά κωδικό να διαμορφωθεί το πολύ στο 5% και να καταργηθεί από 01.01.2024.

Επιπλέον, το κράτος να αναλάβει την κάλυψη της υπερβάλλουσας ζήτησης στις δημόσιες δομές.

Και τέλος να εξαιρεθούν τα ραδιοφάρμακα για τη διενέργεια εξετάσεων PET και SPECT από το clawback.