Skip to main content

Ενα χρόνο χωρίς καρκίνο: Κορυφαίος Αυστραλός γιατρός ελπίζει ξανά χάρη στη δική του πρωτοποριακή έρευνα

«Είμαι απλά ενθουσιασμένος. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος».

Ένα χρόνο μετά την πρώτη στον κόσμο θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα, ο Αυστραλός γιατρός Ρίτσαρντ Σκόιλερ (Richard Scolyer) παραμένει απαλλαγμένος από τον καρκίνο.

Η πειραματική θεραπεία του κορυφαίου παθολόγου βασίζεται στη δική του πρωτοποριακή έρευνα για το μελάνωμα.

Ο συγκεκριμένος τύπος πάθησης του καθηγητή Σκόιλερ είναι τόσο επιθετικός που οι περισσότεροι ασθενείς επιβιώνουν λιγότερο από ένα χρόνο.

Σήμερα Τρίτη, ο 57χρονος ανακοίνωσε ότι η τελευταία μαγνητική τομογραφία δεν έδειξε υποτροπή του όγκου.

«Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν πιο νευρικός από ό, τι σε οποιονδήποτε προηγούμενο έλεγχο», είπε στο BBC.

«Είμαι απλά ενθουσιασμένος. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος».

Πρωτοποριακή έρευνα

Ο καθηγητής Σκόιλερ είναι ένα από τα πιο σεβάσμια ιατρικά μυαλά της χώρας. Φέτος μάλιστα ανακηρύχθηκε Αυστραλός της Χρονιάς μαζί με τη συνάδελφο και φίλη του καθηγήτρια Τζωρτζίνα Λονγκ (Georgina Long) σε αναγνώριση της εργασίας τους για το μελάνωμα.

Την τελευταία δεκαετία η έρευνα των δύο -η οποία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα- βελτίωσε δραματικά, παγκοσμίως, τα αποτελέσματα σε ασθενείς με προκεχωρημένο μελάνωμα. Οι μισοί έχουν πλέον ουσιαστικά θεραπευθεί, έναντι ποσοστού κάτω του 10%, παλαιότερα.

Είναι αυτή η έρευνα που η καθηγήτρια Λονγκ, μαζί με μια ομάδα γιατρών, χρησιμοποιεί για να θεραπεύσει τον καθηγητή Σκόιλερ.

Η καθηγήτρια Λονγκ – διάσημη ογκολόγος η ίδια – και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι η ανοσοθεραπεία λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός φαρμάκων και όταν χορηγούνται πριν από οποιαδήποτε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου. Ετσι, ο καθηγητής Σκόιλερ πέρυσι έγινε ο πρώτος ασθενής με καρκίνο του εγκεφάλου που υπερβλήθη ποτέ σε συνδυαστική, προεγχειρητική ανοσοθεραπεία.

Το στοχευμένο εμβόλιο

Είναι επίσης ο πρώτος στον οποίο χορηγήθηκε εμβόλιο εξατομικευμένο στα χαρακτηριστικά του όγκου του.

Μετά από δύο «σκληρούς» μήνες θεραπείας στην αρχή του έτους – που αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων, ηπατικών προβλημάτων και πνευμονίας – ο καθηγητής Σκόιλερ λέει ότι αισθάνεται πιο υγιής.

«Σίγουρα δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου μου έχει θεραπευθεί… αλλά είναι ωραίο να γνωρίζω ότι δεν έχει επιστρέψει ακόμα, οπότε έχω ακόμα λίγο χρόνο για να απολαύσω τη ζωή μου με τη γυναίκα μου την Κέιτι και το τρία υπέροχα παιδιά μου».

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει εύλογο ενθουσιασμό καθώς το ερευνητικό δίδυμο μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανακάλυψης που θα βοηθήσει τους περίπου 300.000 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εγκεφάλου παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Με πληροφορίες από ΒΒC