Skip to main content

Tα κομμωτήρια γίνονται Autism Friendly

Πλέον, κάθε παιδί με αυτισμό και η οικογένειά του μπορούν να βιώνουν με χαρά μία επίσκεψη στο κομμωτήριο

Κάθε παιδί με αυτισμό και η οικογένειά του μπορούν, πλέον, να βιώνουν με χαρά και όχι φόβο και αγανάκτηση μία επίσκεψη στο κομμωτήριο.

Σε αυτή την προσπάθεια η Wella Company και το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμβάλουν στην προσβασιμότητα των αυτιστικών ατόμων στις υπηρεσίες κομμωτηρίου στην Ελλάδα.

Για ένα αυτιστικό παιδί, η επίσκεψη σε κομμωτήριο συχνά εξελίσσεται σε μία ιδιαίτερα οδυνηρή συνθήκη

Για τον ευρύτερο πληθυσμό είναι σύνηθες να συνδέεται η επίσκεψη στο κομμωτήριο με μια ευχάριστη εμπειρία που ανεβάζει την διάθεση και την αυτοπεποίθηση.

Όμως, υπάρχουν άνθρωποι και ειδικότερα παιδιά που το κόψιμο των μαλλιών, το λούσιμο και γενικότερα η διάδραση σε ένα κομμωτήριο μπορεί να μην αποτελεί ευχάριστη εμπειρία.

Ειδικά για ένα αυτιστικό παιδί, η επίσκεψη συχνά εξελίσσεται σε μία ιδιαίτερα οδυνηρή συνθήκη με σημαντικό αντίκτυπο και στην ενήλικη ζωή του.

Τα αυτιστικά άτομα προσλαμβάνουν συχνά με διαφορετικό τρόπο τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και εμφανίζουν ιδιαιτερότητες ως προς την αισθητηριακή επεξεργασία και την αντίδραση σε διάφορα ερεθίσματα.

Μία επίσκεψη με ιδιαίτερες συνθήκες περιβάλλοντος και παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν σε ένα άτομο με αυτισμό ακραία ανεπιθύμητες συμπεριφορές και συναισθήματα άγχους ή /και πόνου.

Ιδιαίτεροι παράγοντες όπως ένας άγνωστος χώρος, πολλά άγνωστα άτομα, ήχοι, μυρωδιές και χρώματα, η θέα εργαλείων και μηχανημάτων όπως η κουρευτική μηχανή ή το ψαλίδι και κυρίως η επαφή με αυτά και η θερμοκρασία του νερού (κρύο /ζεστό).

Για μια κοινωνία με autism friendly κομμωτήρια

Η Wella Company και το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου αλλάζουν αυτή τη δύσκολη συνθήκη και την μετατρέπουν σε μία ευχάριστη εμπειρία, υποστηρίζοντας τη χρήση υπηρεσιών κομμωτηρίου από τα άτομα με αυτισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την εκπαίδευση των επαγγελματιών της ομορφιάς.

Αναλυτικά στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις

  • Έρευνες σε γονείς – φροντιστές και θεραπευτές για την εκτίμηση των αναγκών των ατόμων με αυτισμό για τις δυσκολίες της χρήσης υπηρεσιών κομμωτηρίου.
  • Διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου με συμμετοχή 50 κομμωτών από όλη την Ελλάδα. Κομμωτές και κομμώτριες θα καταρτιστούν ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτιστικούς πελάτες και να μεταφέρουν τις γνώσεις που αποκόμισαν στους συνεργάτες τους.
  • Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, χαρτογραφούνται τα autism friendly κομμωτήρια ανά την Ελλάδα και αναρτιούνται στην ιστοσελίδα οδηγό για τον αυτισμό, autismap.gr.
  • Διατίθεται ένα ελεύθερα προσβάσιμο εγχειρίδιο – οδηγός για την παροχή υπηρεσιών κόμμωσης σε άτομα με αυτισμό.